Lyssna på vetenskapen – noga

Krönika Greta säger att vi ska lyssna på vetenskapen. Det ska vi så klart göra. Och vi måste lyssna riktigt, riktigt noga så att vi inte missuppfattar den.

Lyssna på vetenskapen – noga

Det är lätt att tilltalas av enkla svar och enkla lösningar. Tyvärr är hållbarhet sällan enkelt, i varje fall inte när man granskar frågorna på djupet. Den som bedriver hållbarhetsarbete möts ofta av målkonflikter mellan olika, i sig önskvärda, mål. Ytterst sällan finns det robusta och övergripande livscykelanalyser att luta sig mot.

Som hållbarhetsjournalist blir jag ofta överraskad. Som till exempel när forskare från Chalmers nyligen bekräftade att det kan vara mer hållbart att använda befintliga bensinbilar tills de verkligen är slut, än att fasa ut dem genom att skrota dem i förtid.

En annan aktuell fråga som gör mig förvirrad är diskussionen om biodrivmedel där delar av miljörörelsen nu väljer att helt förkasta alla typer av biodrivmedel, även de som inte driver avskogning eller förluster av biologisk mångfald. I Sverige är det främst Greenpeace som menar att biogen koldioxid är lika dålig för klimatet som fossil koldioxid. Resonemanget har kritiserats av flera kända hållbarhets- och klimatprofiler. Sveriges största miljöorganisation, Naturskyddsföreningen, menar också fortsatt att biodrivmedel är nödvändiga för att genomföra klimatomställningen.

Det är så klart svårt att som lekman säga vem som har rätt eller fel här. Däremot kan jag konstatera att frågan inte tycks ha några enkla svar.

Miljö & Utveckling kommer vi fortsätta att gå på djupet med frågorna och undvika förenklade slutsatser.

Greta säger att vi ska lyssna på vetenskapen. Det ska vi så klart göra. Och vi måste lyssna riktigt, riktigt noga så att vi inte missuppfattar den.

Jag vill också påminna om att det senaste numret av magasinet Miljö & Utveckling är ute. Här kan du som är prenumerant läsa den senaste fördjupande journalistiken från oss.

Jon Röhne
chefredaktör, Miljö & Utveckling

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.