nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bilar, trafik.
Utsläppen från transporter minskar, men det går för sakta. Dagens styrmedel räcker inte för att klara klimatmålen.

Lönsamt klimatanpassa fordonsflotta

Det går att nå klimatmålen för fordonsflottan. Det kan till och med bli lönsamt att göra det, enligt en rapport från forskningsinstituet Rise.

  • Annons 1

Klimatmålen som antogs av riksdagen i juni 2017 går att nå för fordonsflottan, genom elektrifiering och en satsning på bränslen av restprodukter från skogs- och pappersindustrin. Det är slutsatsen av projektet Makroekonomiska effekter av en fossilbränsleoberoende fordonsflotta i Sverige eller 20-Fifty. Undersökningen är utförd av forskningsinstitutet Rise Viktoria i samarbete med Fores, Cambridge Econometrics, i dialog med fordons- och bränsleindustrin och med finansiering av Energimyndigheten.

Skippa importen

Främsta förklaringen till att bytet kan löna sig rent ekonomiskt är att inhemska bränslen ersätter importerade fossila sådana. Biobränslet ger inte bara en ren besparing vad gäller importen utan också ekonomisk aktivitet som i sig genererar pengar.

Kommentarer

1 reaktion till “Lönsamt klimatanpassa fordonsflotta”

  1. Rafael Ospino skriver:

    Tack, Kerstin!
    När jag själv lyft liknande tankegångar har jag ofta skällt för att vara mindre vetande. Jag tyckte att en femteklassare borde förstå att det mest miljövänliga är att i möjligaste mån fortsätta använda befintlig teknik, men utan att behöva använda fossila bränslen. Då skulle vi faktiskt kunna genomföra denna nödvändiga omställning på, hävdar vissa, fem år! Tåget kommer nog inte att kunna bli slagkraftigt annat än på högtrafikerade sträckor och för godstrafik. Därtill är miljöbelastningen för stor och tillförlitligheten för låg.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4