nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Konsthall får pris för grönt tak

Artipelag i Stockholm har utnämnts till skandinaviens grönaste tak. Scandinavian Green Roof Institute har utsett konsthallen till vinnare tack vare det sedumtäckta taket.

  • Annons 1

Artipelag är ritat av arkitekten Johan Nyrén och ligger på Hålludden utanför Stockholm. Huset förenar konst, kultur, arkitektur, musik, design och mat i skärgårdsmiljö och byggdes av Peab mellan 2010 och 2012. Tack vare ett tak som är täckt av materialet sedum har byggnaden nu vunnit pris.

– Vi har anlagt en nästan 100 kvadratmeter stor labyrint på taket som används flitigt av besökarna. Gångarna är belagda med offerdalsskiffer och slingrar sig mellan sedum-växtligheten på taket, säger arbetschef Magnus Wiberg på Peab.

Den drygt 10 000 kvadratmeter stora byggnaden är också utrustad med ett miljöanpassat och energibesparande klimatförsörjningssystem med sjövatten för kyla och värme.

Bakom utmärkelsen står den ideella föreningen Scandinavian Green Roof Association som samlar kunskap och sprider information om gröna tak. Den 6 september i Malmö delas priset Scandinavian Green Roof Award ut.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.