Konsthall får pris för grönt tak

Artipelag i Stockholm har utnämnts till skandinaviens grönaste tak. Scandinavian Green Roof Institute har utsett konsthallen till vinnare tack vare det sedumtäckta taket.

Konsthall får pris för grönt tak

Artipelag är ritat av arkitekten Johan Nyrén och ligger på Hålludden utanför Stockholm. Huset förenar konst, kultur, arkitektur, musik, design och mat i skärgårdsmiljö och byggdes av Peab mellan 2010 och 2012. Tack vare ett tak som är täckt av materialet sedum har byggnaden nu vunnit pris.

– Vi har anlagt en nästan 100 kvadratmeter stor labyrint på taket som används flitigt av besökarna. Gångarna är belagda med offerdalsskiffer och slingrar sig mellan sedum-växtligheten på taket, säger arbetschef Magnus Wiberg på Peab.

Den drygt 10 000 kvadratmeter stora byggnaden är också utrustad med ett miljöanpassat och energibesparande klimatförsörjningssystem med sjövatten för kyla och värme.

Bakom utmärkelsen står den ideella föreningen Scandinavian Green Roof Association som samlar kunskap och sprider information om gröna tak. Den 6 september i Malmö delas priset Scandinavian Green Roof Award ut.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.