nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Koldioxidlagring håller tätt

Utanför den Kanadensiska staden Weyburn lagras koldioxid i berggrunden. Nu visar en oberoende studie att gasen inte läcker ut.

  • Annons 1

Koldioxidavskiljning diskuteras flitigt som en del av lösningen i klimatproblematiken. Genom att ta bort koldioxid från rökgaser och sedan lagra gasen i berggrunden är förhoppningen att utsläppen av växthusgasen ska minska. Kritikerna menar dock att det finns risk att gasen läcker ut, vilket gör att klimatnyttan försvinner.

Nu visar en Kanadensisk studie att en lagringsplats utanför Staden Weyburn håller tätt, även om närboende har rapporterat om konstig algblomning och döda djur. De närboende anlitade ett bolag som analyserade jorden. Analysen visade att det fanns höga halter koldioxid, skriver Kanadas andra största tidning The globe and mail på nätet. Den nya oberoende rapporten, som är gjord på beställning av det ansvariga bolaget Cenvous energy, visar dock att de höga halterna i marken är naturliga och inte kommer från koldioxidlagringen, som därmed inte läcker.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.