Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kylskåp återigen miljöhot

Klimat För att komma undan problemet med förtunnat ozonlager bytte man ut kylskåpens freoner mot fluorkolväten. Nu varnar FN för att fluorkolväten i atmosfären kommer motsvara nio miljarder ton koldioxid till 2050.

Kylskåp återigen miljöhot
Pixabay

I länder där befolkningen är på väg att få högre standard ökar efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering. Dessa apparater, liksom brandsläckare, innehåller fluorkolväten som är 1 600 gånger effektivare än koldioxid på att isolera värme i atmosfären, skriver Reuters.

Eftersom efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering kraftigt ökar så finns det en risk att utsläppen av fluorkolväten blir väldigt stora. Därför varnar FN i en ny rapport för att klimatet märkbart kan påverkas.

Kan utveckla fluorkolväten

Enligt vissa uträkningar kan mängden fluorkolväten i atmosfären bli så mycket som motsvarande 9 miljarder ton koldioxid till år 2050 – det är en tredjedel av mänsklighetens släpper ut idag.

Det finns dock alternativ. Man kan utveckla fluorkolväten som försvinner efter bara några dagar i atmosfären, till skillnad från dagens som överlever i 15 år. Andra kolväten skulle också gå att använda, men då måste man först säkerställa att de nya gaserna inte är skadliga.

Läs mer: Flygutredningen överlämnad till regeringen

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.