Kylskåp återigen miljöhot

Klimat För att komma undan problemet med förtunnat ozonlager bytte man ut kylskåpens freoner mot fluorkolväten. Nu varnar FN för att fluorkolväten i atmosfären kommer motsvara nio miljarder ton koldioxid till 2050.

Kylskåp återigen miljöhot
Pixabay

I länder där befolkningen är på väg att få högre standard ökar efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering. Dessa apparater, liksom brandsläckare, innehåller fluorkolväten som är 1 600 gånger effektivare än koldioxid på att isolera värme i atmosfären, skriver Reuters.

Eftersom efterfrågan på kylskåp och luftkonditionering kraftigt ökar så finns det en risk att utsläppen av fluorkolväten blir väldigt stora. Därför varnar FN i en ny rapport för att klimatet märkbart kan påverkas.

Kan utveckla fluorkolväten

Enligt vissa uträkningar kan mängden fluorkolväten i atmosfären bli så mycket som motsvarande 9 miljarder ton koldioxid till år 2050 – det är en tredjedel av mänsklighetens släpper ut idag.

Det finns dock alternativ. Man kan utveckla fluorkolväten som försvinner efter bara några dagar i atmosfären, till skillnad från dagens som överlever i 15 år. Andra kolväten skulle också gå att använda, men då måste man först säkerställa att de nya gaserna inte är skadliga.

Läs mer: Flygutredningen överlämnad till regeringen

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.