Klimatrisker allt viktigare för villaägare

Klimatkontrakt 60 procent av villaägarna kommer att ta hänsyn till klimatrisker vid framtida husköp. När de köpte sina nuvarande hus var intresset däremot betydligt lägre. Det visar en undersökning från SBAB.

Klimatrisker allt viktigare för villaägare
Klimatrisker blir viktigare för villaägare. Foto: StockAdobe

Klimatförändringarna innebär en risk för många villaägare. Det kan handla om översvämningar, brunnar som sinar eller ökad risk för skogsbränder.

Bolåneaktören SBAB har undersökt hur detta påverkar villaägare, och studien visar att 60 procent kommer att ta hänsyn till klimatrisker vid eventuella framtida husköp. Samtidigt var det bara nio procent som tänkte på sådana frågor när de köpte sitt nuvarande hus.

– Det vi ser nu är de första stegen mot en förändrad bostadsmarknad i klimatförändringens spår. Vi kan se en tydlig attitydförändring i hur husköpare kommer att agera framöver. Det ställer krav på alla aktörer på bostadsmarknaden. Kommuner, banker, mäklare och försäkringsbolag behöver hjälpa husköpare att kunna fatta välgrundade beslut där även klimatrisker är en faktor, säger Axel Wallin, hållbarhetschef på SBAB, i ett uttalande.

Villaägare önskar mer information

Samtidigt uppger villaägarna att de inte vet var de kan få information om klimatrisker. Det är köparens ansvar att ta reda på detta, något som villaägarna tycker borde ändras. Hela 83 procent menar att det borde vara mäklarens ansvar att informera om klimatrisker vid husförsäljning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.