Rekordvärmen fortsätter – januari 2024 varmaste som uppmätts

Klimat De rekordhöga temperaturerna fortsätter in på 2024. Januari var globalt den varmaste januarimånad som någonsin uppmätts, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Rekordvärmen fortsätter – januari 2024 varmaste som uppmätts
Den globala genomsnittemperaturen i januari var den hittills högsta för månaden. Foto: Adobe Stock.

2023 gick till historien som det varmaste året som uppmätts på jorden, och präglades av extrema väderhändelser som torka, översvämningar och skogsbränder. Nu fortsätter värmerekorden in på 2024. Enligt EU:s klimattjänst Copernicus var januari var den varmaste januarimånad som uppmätts sedan mätningarna startade 1850.

Värmerekordet innebär att januari är den åttonde varmaste månaden i rad som uppmätts för respektive månad under året. Enligt Copernicus är de senaste tolv månaderna, februari 2023 till januari 2024, den varmaste tolvmånadersperiod som uppmätts och 1,52 grader över förindustriell tid.

Data från Copernicus visar också att den globala havsytetemperaturen i januari slog nya rekord. Temperaturen under månaden var i genomsnitt 20,97 grader, vilket är 0,26 grader över det tidigare rekordet i januari 2016.

Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus, understryker i en kommentar vikten av att snabbt minska utsläppen av växthusgaser.

– 2024 börjar med ännu en rekordmånad – och det är inte bara den varmaste januari som någon uppmätts, utan vi har just upplevt en tolvmånadersperiod på mer än 1,5 grader Celsius över den förindustriella referensperioden. Snabba minskningar av utsläppen av växthusgaser är det enda sättet att stoppa den globala temperaturökningen, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.