Här är Legos tuffa klimatkrav på underleverantörerna

Klimat Leksakstillverkaren Lego påbörjar nu ett nytt klimatprogram med tydliga krav på utsläppsminskningar hos företagets underleverantörer. En första deadline är satt till 2026.
Legos hållbarhetschef: ”Vi vill att barnen ska ärva en frisk planet. Det finns ingen tid att förlora.”

Här är Legos tuffa klimatkrav på underleverantörerna
Legos klimatprogram presenterades på ett möte med leverantörer i alla inköpskategorier. Illustration: Adobe Stock

Den danske leksakstillverkaren Lego lanserar nu ett nytt leverantörsprogram för hållbarhet som ska minska koldioxidutsläppen i leverantörskedjan. Programmet presenterades nyligen vid ett leverantörsmöte med partners inom Legos samtliga inköpskategorier.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Över 99 procent av Legos totala utsläpp är så kallade scope 3-utsläpp och kommer från leverantörer av råmaterial, maskiner, produkter och tjänster. Med det nya leverantörsprogrammet hoppas Lego att kunna minska sina totala utsläpp med med 37 procent till år 2032 och nå netto noll år 2050.

I leverantörsprogrammet står det klart att leverantörer till Lego måste möta ett antal specifika mål för utsläppsminskningar med en första deadline redan 2026 och ytterligare en deadline 2028. Samtliga leverantörer ska också rapportera utsläppsdata, med start direkt nu 2024.

I det nya programmet ingår också åtgärder där Lego tillsammans med underleverantörerna delar kunskap för att hjälpa dem att nå målen och klara klimatredovisningarna. Lego ökade redan 2023 sin budget för hållbarhetsåtgärder med 60 procent jämfört med 2022.

– För att uttrycka det enkelt, en värld med nettonoll-utsläpp är helt enkelt inte möjlig om vi inte hittar lösningar som går utöver våra egna verksamheter. Vi kommer inte kunna nå våra hållbarhetsmål ensamma – vi måste samarbeta med våra leverantörer. Vi vill att barnen ska ärva en frisk planet. Det finns ingen tid att förlora, säger Legos hållbarhetschef Annette Stube i en kommentar.

Tidigare i år meddelade Lego att man satsar cirka 25 miljoner kronor i ett projekt tillsammans med Climeworks för att samla in och lagra koldioxid direkt ur atmosfären med så kallad DAC+S-teknik.

Legos hållbarhetsarbete har ibland ifrågasatts. Bland annat har Lego kritiserats för att dra för stora växlar på företagets användning av växtbaserad plast. Växtbaserad plast utgör fortfarande bara en liten del av produktionen och den är fortfarande beroende av fossila bränslen. Kritiker har också lyft utmaningarna med Legos återvinning då företaget tycks ha svårt att skapa en robust återvinningsinfrastruktur för sina produkter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.