Google tar avstånd från ursprungsgarantier – satsar på lokalproducerad energi

Den gröna elen Att garantera förnybar energiproduktion genom ursprungsgarantier ifrågasätts alltmer. I ett nytt företagssamarbete, som leds av Google, väljer man nu att röra sig bort från systemet. I stället satsar företagen på lokalt producerad energi, som går att spåra timme för timme.

Google tar avstånd från ursprungsgarantier – satsar på lokalproducerad energi
Google vill, tillsammans med en rad andra storföretag, röra sig bort från ursprungsmärkt el. Foto: Adobe Stock.

Google siktar mot att driva all sin verksamhet med endast fossilfri energi till 2030. För att klara av det, och dela med sig av sina erfarenheter inom området, går nu teknikjätten samman med läkemedelsbolaget Astra Zeneca, datacenterföretaget Iron Mountain och en rad andra företag i ett nytt energisamarbete.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Centralt för den nybildade företagsgruppen, som kallar sig själva 24/7 Carbon-Free Coalition, är att rikta in sig på lokalt producerad energi som går att mäta timme för timme.

Idag använder sig de flesta företag och organisationer, som vill garantera 100 procent förnybar energi, av systemet med ursprungsgarantier, eller på engelska guarantees of origin. Systemet är en ganska komplex historia, men fungerar enkelt förklarat genom att en elproducent erhåller elektroniska certifikat, eller ursprungsgarantier, för mängden el de producerar med ett visst kraftslag. En ursprungsgaranti har ofta en livslängd på tolv månader, och köps och säljs på en öppen marknad.

I verkligheten är det dock omöjligt att säga var den energi man får in i sitt eluttag har sitt ursprung då ”all el blandas” i energisystemet. Det går exempelvis att köpa ursprungsmärkt solenergi från ett land på andra sidan jorden, trots att man använder sig av endast kolkraft, och samtidigt hävda att energin är 100 procent förnybar,

Det här har kritiserats på flera håll, där många menar att det inte gör någon större skillnad för klimatet och miljön och kallar det för greenwashing, vilket Miljö & Utveckling tidigare rapporterat om.

Och med det lokala, timbaserade, fokuset för den nybildade företagsgruppen är det tydligt att systemet blir alltmer ifrågasatt.

– Inköp från det lokala nätet kommer att uppmuntra företag att engagera sig med lokala beslutsfattare och intressenter för att driva bredare förändringar av elsystemet, lyder en gemensam kommentar från företagen.

Google har också tidigare kritiserat systemet med ursprungsgarantier genom att beskriva det som ”ett föråldrat tillvägagångssätt för att ta itu med ett alltmer nyanserat problem”, rapporterar Edie. Som alternativ har de lanserat verktyget ”Time-Based Energy Attribute Certificate”, som gör det möjligt att spåra förnybar elproduktion och förbrukning i realtid. År 2022 kom 64 procent av energin som förbrukades i Googles anläggningar från energiproduktion på plats eller från det lokala nätet.

Förra året meddelade även Ovo Energy, som är Storbritanniens största gas- och elleverantör, att man slutar köpa ursprungsgarantier. Enligt företaget leder det inte till minskade utsläpp och är vilseledande för konsumenter.

I Sverige köper många företag idag ursprungsgarantier för att kunna säga att deras energi kommer från förnybara källor. Elbolaget ETC El har däremot gått emot strömmen och meddelade i mars att de slutar köpa ursprungsgarantier. Enligt ETC:s ägare och grundare Johan Jenny Ehrnberg kan ursprungsgarantier används för att ”tvätta smutsig elproduktion ren”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste