Beskedet från ETC EL kan vara unikt. När elbolag tidigare lämnat Naturskyddsföreningens miljömärkta el har det ofta gjorts i tystnad och handlat om pris eller praktiska detaljer.
Elbolag lämnar Bra Miljöval – av hållbarhetsskäl: ”Handlar om att bli ännu grönare”
Den gröna elen
Med hållbarhet som argument väljer nu Elbolaget ETC El att lämna Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval Elenergi. Enligt bolaget är det inte för att Naturskyddsföreningen agerat fel, utan för att grunden till systemet blivit ett problem.
”Vi kan göra bättre klimatnytta med pengarna själva” menar ETC:s grundare och ägare Johan Jenny Ehrenberg.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Nu anges hållbarhet som argument och beskedet meddelas i en debattartikel i ETC.
”Beslutet att lämna Bra Miljövals certifiering handlar om att bli ännu grönare”, skriver ETC:s ägare och grundare Johan Jenny Ehrnberg i debattartikeln.
Beskedet kommer i samband med Miljö & Utvecklings artikelserie om elbranschens gröna hållbarhetslöften, där vi går till botten med just Bra Miljöval Elenergi. I del 1 fördjupar vi oss i kritiken mot märkningen. I del 2 vänder vi oss mot elbolagen. I ett mejl till Miljö & Utveckling skriver Johan Jenny Ehrnberg att beslutet fattades för ett halvår sedan och de lämnade Bra Miljöval vid årsskiftet.
Slutar köpa ursprungsgarantier
Enligt Johan Jenny Ehrnberg är det inte på grund av att Naturskyddsföreningen har gjort fel som ETC kastar in handduken, utan systemet som Bra Miljöval bygger på.
Det nämnda systemet är ursprungsgarantier, eller ursprungsmärkning, och bygger på att ursprunget på elen ska gå att garantera. Men systemet är bristande, menar Johan Jenny Ehrnberg och skriver att ursprungsgarantier kan användas till att ”tvätta smutsig elproduktion ren”.
Nu har någonting dessutom hänt där ursprungsgarantierna kan ”plötsligt bli väldigt dyra”, skriver Johan Jenny Ehrnberg och meddelar att bolaget inte bara lämnar Bra Miljöval utan helt slutar att köpa ursprungsgarantier.
”För oss på ETC El betyder ursprungsgarantierna att vi tvingas lägga över två miljoner kronor av elkundernas pengar på att köpa dessa garantier. Det här är en alldeles för stor siffra, vi gör mycket bättre klimatnytta om vi använder dessa två miljoner till att sätta upp fler solceller” skriver Johan Jenny Ehrnberg.
För oss på ETC El blir detta absurt
Johan Jenny Ehrnberg
Men det är inte bara det faktum att priset på ursprungsgarantier gått upp som ligger till grund för beslutet.
Ytterligare en anledning är enligt Johan Jenny Ehrnberg att systemet diskriminerar småskaliga producenter. Bakgrunden är att Energimyndigheten tar betalt för att små egen el-producenter ska få ansluta sig till systemet. Det innebär, enligt Johan Jenny Ehrnberg, att kostanden för att få sälja ursprungsgarantier blir högre än intäkten till solcellsägaren och att den elen inte räknas som ”grön el”.
”För oss på ETC El blir detta absurt”, lyder det.
Riktar kritik mot hela elbranschen
Johan Jenny Ehrnberg avslutar debattartikeln med att kritisera hur systemet med ursprungsgarantier används i hållbarhetssammanhang. Dels hur kommunala elbolag gör vinster på att sälja ”grön el” och använder pengarna till något helt annat, dels hur elbolag gör reklam om ”vind och sol” men inte investerar en krona mer i det.
”Ja, elbranschen är en rätt rutten bransch med extrem lönsamhet och stora oligopol som styr det mesta” avslutar Johan Jenny Ehrnberg och hävdar att överskottet som ETC el får in går till att göra ännu mer ren el.