IVA: ”Satsa på energieffektivisering och kärnkraft”

Energieffektivisering och kärnkraft är de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att nå klimatmålen. Det var kärnan i den huvudrapport som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, presenterade i veckan som en del av projektet Vägval energi.

– Om man inte börjar med de åtgärder som ger störst klimateffekt för pengarna, blir det energikonsumenterna som får betala onödigt dyrt. Dessutom minskar näringslivets konkurrenskraft och jobb riskerar att försvinna utomlands, säger Björn O Nilsson, vd för IVA.

Enligt rapporten är styrmedel som utsläppshandel och koldioxidskatter de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att minska utsläppen. Med dagens styrmedel räknar man med att kunna spara 15 TWh genom energieffektivisering. För att säkra energitillgången menar rapportförfattarna också att kärnkraften bör bevaras. Däremot föreslår de att man endast bygger ut vindkraften med hälften av det som regeringen vill, 15 TWh år 2030 istället för 30 TWh. Därtill förespråkar man satsningar på elbilar och laddhybrider, något som skulle kunna minska personbilars koldioxidutsläpp med 20 procent till år 2020.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.