-->

Investerare vill se öppnare hållbarhetsredovisning

hållbarhetsredovisning Investerare vill se mer öppenhet i företagens hållbarhetsredovisningar. Det står att läsa i en rapport från revisionsföretaget Ernst & Young.

Investerare vill se öppnare hållbarhetsredovisning
Stock Adobe

91 procent av alla beslut om investeringar har påverkats av en analys som handlar om annat än finans.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det är slutsatsen efter att det globala företaget EY, en del av Ernst & Young, frågat 290 globala investerare om deras inställning till kriterier för miljö, socialt ansvar och det som kallas ”governance”, som kan översättas med bolagsstyrning och då underförstått etisk sådan.

Årets analys som redovisas i rapporten EY Climate Change and Sustainability Services Institutional Investor Survey 2020, visar att 72 procent av investerarna utvärderar hållbarhet systematiskt. År 2018 var andelen 32 procent.

Gröntvättning undanbedes

Av alla hållbarhetsfrågor är det företagets klimatavtryck som sticker ut, enligt Pehr Ambuhm, partner och sponsor för hållbara finanser inom Financial Services hos EY.

Enligt undersökningen vill investerarna att påståenden om hållbarhet ska vara underbyggda av nödvändig struktur, liksom av kontroll och uppföljning. På en fråga om hur det här påverkar risken för gröntvättning, svarar Pehr Ambuhm att han tror att den minskar.

– Disclosure-förordningen och TCFD beskriver vad som behöver rapporteras så att det blir en både komplett och korrekt bild som förmedlas, säger han.

Många utmaningar

Förordningen han hänvisar till säger bland annat att information från utomstående krävs om hållbarhet i investeringarna. TCFD står för Task Force on Climate-related Financial Disclosures.

– Det kommer förstås finnas många utmaningar på vägen. Men vi ser positiva tecken så jag är optimistisk, konstaterar han.

Missnöje med hållbarhetsrapporteringen hos investerare

Enligt studien finns det idag en skillnad mellan vad investerare förväntar sig och vad som rapporteras. 34 procent av investerarna är därför missnöjda. 40 procent anser att företag i allmänhet inte är tillräckligt tydliga när de rapporterar om sociala frågor.

Han menar att investerare har börjat ställa liknande krav på det icke finansiella som det finansiella.

– Därför har vi under de senaste åren sett att företag söker större enhetlighet, öppenhet och verifiering av nyckeltal, säger Pehr Ambuhm.

 

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.