I dag fick regeringen ta emot den så kallade Bonus–malus-utredningens förslag på morot och piska för fordonsområdet.
Miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid ska premieras genom en bonus i samband med inköp, en ”supermiljöbonus” på max 60 000 kronor, medan fordon med höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt. Dagens möjlighet att slippa fordonsskatt i fem år slopas.
Tanken är att systemet ska komplettera de mer generellt verkande skatterna på bränsle och bidra till att minska transportsektorns oljeberoende och klimatpåverkan.
Utredningen föreslår bland annat att det införs ett nytt bonus–malus-system för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar av fordonsår 2018 eller senare, som registreras i vägtrafikregistret den 1 januari 2018 eller senare. Malusdelen ska regleras i vägtrafikskattelagen och bonusdelen regleras i den nu gällande förordningen om supermiljöbilspremie.
I dag beskattas nyare lätta fordon inom det koldioxidbaserade systemet, utifrån fordonets koldioxidutsläpp per kilometer, och äldre lätta fordon beskattas inom det viktbaserade systemet utifrån fordonets vikt. Personbilar med särskilt låga kodioxidutsläpp kan berättiga till ett särskilt stöd, den så kallade supermiljöbilspremien.
Centerpartiet är för ett bonus malus-system för fordon, men tycker att datumet för införande kommer för sent.
– Det har dragits i långbänk och Romsons löfte om införande nu vid årsskiftet infrias inte. Det är ett svek både mot klimatet och miljöbilsvännerna, säger Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson.
Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, menar att förslaget inte kommer leda till en fossiloberoende bilpark.
– Vinnaren är en laddhybrid, som får större premie än idag, förloraren en bil på förnybara drivmedel, vars klimatnytta ignoreras. Därmed saknar vi tydlighet för konsumenten – det ska inte vara svårare att välja klimatsmart bil än kylskåp, säger han.