Ikea ska sälja begagnat i Eskilstuna

Återbruk Ikeas nya koncernövergripande koncept ska rymmas i liten butik på 72 kvadratmeter i Eskilstuna. Där ska den stora koncernen öppna sin allra första butik för second hand.

Ikea ska sälja begagnat i Eskilstuna
Sofia Bystedt hjälper Ikea. FOTO: Ikea.

Ikea ska öppna en ovanligt liten butik i Eskilstuna, full med återanvända saker från företaget. Det är en del av den koncernövergripande strategin för omställningen mot ett mer hållbart samhälle.

Cirkulärt är ordet för dagen, och det är vad Ikea ska bli, och i betydligt större skala än i Retuna, som platsen där satsningen sker heter.

– Nu krokar vi arm med lokala aktörer som delar vår syn på hållbarhet för att få lärdomar som kan göra skillnad globalt, säger Jonas Carlehed, Ikea Sveriges hållbarhetschef enligt ett pressmeddelande.

Granne med återvinningen

Retuna är världens första återbruksgalleria. Den ägs av det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö och ligger granne med en återvinningscentral.

Chefen för Retuna Återbruksgalleria, Sofia Bystedt, talar också om att kroka arm när hon berättar om satsningen för Miljö & Utveckling.

– Om vi kan ta de små aktörerna och skapa synergieffekt med de stora aktörerna, så är det är fantastiskt, säger Sofia Bystedt.

Andra säljer också Ikea

Butiken är ännu inte invigd utan det får bli senare, på ett sätt som säkrar att inget coronavirus sprids, berättar hon. Men Retuna har redan fått in saker från Ikea i sina andra butiker. Sofia Bystedt berättar att det handlar om många olika saker, som koppar, möbler, barnsaker, med mera.

– Så har vi också deras stol som heter Poäng. Jag tror att den har varit med ganska länge, i olika utstyrslar, och den får vi ju in här, berättar hon.

Stolen är stoppad. Men inom konceptet i Retuna ingår också att de använda sakerna uppgraderas och får nytt utseende.

Plats för studier

En del av det som kommer in i gallerians återbruksbutiker, är inte använt alls, berättar hon också. Sakerna är kvar i sina klassiska Ikea-paket. Ikeasatsningen handlar inte bara om själva sakerna utan också om att undersöka hur företagets produkter fungerar i ett större sammanhang.

– Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.