nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Solceller monteras på taket på en HSB-förening.
Rätten att producera och lagra egen el tas upp i EU-parlamentet idag. FOTO: HSB

HSB vill få fler att satsa på gemensamma solcellsparker

Nu ska HSB få fler bostadsrättsföreningar att satsa på traditionella takinstallationer och andelsägda solcellsparker.

  • Annons 1

– Vår vision är att HSB skulle föregå med gott exempel och visa på fördelarna med solenergi. Vi är mycket nöjda med de installationer vi hittills har gjort, men jag skulle gärna se att vi får fler bostadsrättsföreningar att hänga på, säger Jon Leo Rikhardsson, vd på HSB Södermanland.

Mål om 1,5 megawatt solel

För tre år sedan började HSB Södermanland arbetet med att installera solcellsanläggningar på sina fastigheter. De satte även ett mål om att installera 1,5 megawatt till år 2018. Nu menar Jon Leo Rikhardsson, att gemensamma solcellsparker även är ett bra komplement till traditionella takinstallationer.

– Det är inte alla bostadsrättsföreningar som har lämpliga tak för solpaneler. Gemensamma solcellsparker är en sådan lösning som jag tror vi kommer se mer utan framöver under förutsättning att regelverket blir enklare. Just nu är det för mycket byråkrati för att det ska bli lönsamt, här har våra politiker mycket att göra, säger Jon Leo Rikhardsson. 

Han har hittills sett ett stort intresse och engagemang hos HSB:s medlemmar och tror att fler kommer investera i solenergi om det finns goda alternativ. 

Bostadsrättsförening vände nej till solpaneler till ett ja

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.