H&M:s tidigare hållbarhetschef blir vd

karriär Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson blir vd för svenska klädjätten H&M. Hon har arbetat länge i företaget, och varit hållbarhetschef i fem år.

H&M:s tidigare hållbarhetschef blir vd
Helena Helmersson. Foto: Wikimedia Commons

Efter mer än 20 år som styrelseordförande har Stefan Persson beslutat sig för att inte fortsätta.

Han vill att Karl-Johan Persson tar över som styrelseordförande vid årsstämman. Styrelsen har därför beslutat att Helena Helmersson efterträder Karl-Johan som vd för H&M, Hennes & Mauritz.

– Min önskan är att det sker ett skifte på ordförandeposten vid kommande årsstämma, genom att Karl-Johan tar över min roll som styrelseordförande. Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har idag, säger Stefan Persson i ett pressmeddelande.

Jobbat på H&M i 23 år

Karl-Johan lämnar sin nuvarande roll som vd och tjänsten går vidare till Helena Helmersson, i dag operativ chef för klädjätten.

Helena Helmersson började på H&M 1997 som ekonom på H&M:s inköpsavdelning, därefter hade hon olika roller inom inköp och produktion.

År 2010 tillträdde hon tjänsten som hållbarhetschef för företaget. Samtidigt blev hon en del av ledningen.

Fokus på AI och IT

Efter fem år som hållbarhetschef tog hon sitt pick och pack och flyttade till HongKong, då i tjänsten som produktionschef.

Ett år senare var det dags att flytta tillbaka, och Helena Helmersson har sedan dess varit operativ chef för bolaget, med ansvar för expansion, logistik, produktion, IT och AI.

– Jag är mycket motiverad och ödmjuk inför uppgiften. Jag ser fram emot att driva vår plan framåt tillsammans med mina medarbetare med fokus på kunden för att fortsätta stärka vår finansiella utveckling på kort och lång sikt. Det finns stor potential att expandera med befintliga och nya varumärken, med nya typer av partnerskap samt leda utvecklingen mot en hållbar modeindustri, säger Helena Helmersson i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.