I år startade WWF och Svenska Golfförbundet kampanjen ”Gör golfen vildare” för att öka den biologiska mångfalden på svenska golfbanor. Golfklubbar kan delta genom att registrera sina åtgärder, som att behålla död ved, låta löv- eller rishögar ligga nära dammar, samt att installera bihotell och andra liknande initiativ.
Här görs golfen vildare
BIOLOGISK MÅNGFALD
Golfbanor är mer än välklippta och sterila gräsmattor. Bryn, dammar och ängsmarker är också viktiga hotspots för biologisk mångfald.
– Vår ägarfamilj har en stark passion för skog, jord och miljöfrågor, vilket gör det naturligt för oss att arbeta med biologisk mångfald, säger, Sandra Taranger Eberstein, vd på golfhotellet Öijared Resort, till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Öijared Resort, utanför Göteborg, är Sveriges största golfanläggning med tre 18-hålsbanor och en korthålsbana. De är också de som mest bidrar till kampanjens mål med att skapa ”vilda kvadratmeter”.
– Vi använder flis från vår egen skog för att värma upp hela vår anläggning. Dessutom har vi ett eget reningsverk där vi behandlar och återanvänder hotellets vatten. Det renade vattnet används sedan för att vattna våra dammar och bevattna våra banor. Hållbarhet ligger oss väldigt varmt om hjärtat, säger Öijared Resorts vd, Sandra Taranger Eberstein, till Miljö & Utveckling.
Vidare säger hon att det därför kändes naturligt att delta i kampanjen för att främja biologisk mångfald.
I kampanjen räknas en kvadratmeter död ved som en ”vild” kvadratmeter, tillsammans med dammkanter och bisanbäddar. Bland de golfklubbar som har bidragit mest med vilda kvadratmeter ligger Öijared på första plats med 1,4 miljoner kvadratmeter. På andra plats kommer Byxelkroks GK med 90 000 kvadratmeter, följt av Gränna GK med 80 000 kvadratmeter.
Fakta
Så kan golfen bidra: börja med fyra enkla åtgärder
Här är några enkla åtgärder som är bra att starta med och som kan göra stor skillnad för både pollinatörer och andra vilda gäster på golfbanan. Det kostar inget och kräver minimalt med underhåll.
- Behåll ett par träd, helst stående. I den döda veden trivs vedlevande insekter. De kala träden är också perfekta spaningsplatser för rovfåglar.
- Låt löv- eller rishögar ligga i anslutning till dammar, för bostäder och övervintring.
- Sätt upp några bihotell och fågelholkar utplacerade på anläggningen.
- Gör ett par sandytor för insekterna att bygga bo i. Välj en solig plats och tippa ut sand eller ta bort vegetation på en redan sandig mark.
Källa: WWF.