Här är kartongtältet som ska minska festivalsvinnet

Cirkulär Ekonomi Ett nytt kartongtält ska hindra att 250 000 tält slängs efter årets festivalsommar.

Här är kartongtältet som ska minska festivalsvinnet
Foto: Envirotent

Den brittiska festivalsommaren drar nu igång och med anledning av det lanserar förpackningsföretaget DS Smith tillsammans med företaget Envirotent ett återvinningsbart tält byggt av kartong. Kartongtältet är konstruerad av återvunnet material, är återvinningsbar och helt fritt från plaster eller andra beläggningar.

Tälten kan enligt DS Smith och Envirotent motstå regn i upp till fyra veckors vinterväder. Man hävdar också att kartongtälten ger bättre ljudisolering och temperaturreglering jämfört med traditionella tält.

Lanseringen av tälten görs i samband med den stora Glastonburyfestivalen som väntar få cirka 200 000 besökare. I Storbritannien hamnar cirka 250 000 tält på soptippen varje höst, vilket skapar 900 ton avfall. En undersökning visar att 70 procent av de britter som köpt ett tält de senaste fem åren bara har använt tältet en gång. I samma undersökning uppger 18 procent av de tillfrågade att tält sannolikt är det värsta engångsplastföremålet som finns för miljön. Hela 19 procent uppger dock att de aldrig tänkt på miljöpåverkan från tält.

– Den brittiska festivalscenen är en stor årlig källa till engångsplastföroreningar. Det är något som människor känner sig obekväma med. Att gå på festival borde vara skuldfritt och roligt. Jag skulle vilja att festivalarrangörer tänker mer på hur vi kan hjälpa festivalbesökare att undvika tältavfall, säger Envirotents grundare Tayla Evans i en kommentar.

En annan stor aktör som arbetar mot festivalsvinnet i Storbritannien är sportkedjan Decathlon som för en tid sedan införde ett återköpsprogram för tält. Programmet går under namnet ”No Tent Left Behind” och innebär att Decathlon under sommaren köper tillbaka använda tält med ett presentkort med motsvarande inköpspris.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.