Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, har valts till ordförande för Internationella fastighetsägarunionens EU-kommitté. Han ska leda arbetet med att bevaka och påverka EU:s politik för att stärka investeringar och främja hållbara och rättvisa villkor för fastighetsbranschen.
Han leder branschens EU-arbete: Tre centrala frågor
EU Den europeiska fastighetsägareorganisationen UIPI har utsett Rikard Silverfur att leda organisationens EU-arbete. Men vilka frågor står högst på hans agenda – och vad innebär det för fastighetsägare på hemmaplan?

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Som ny ordförande lyfter han tre centrala frågor för kommittén, däribland vikten av att EU:s regelverk skapar stabila och förutsägbara villkor för fastighetsägare och investerare.
– Osäkra regler eller överdrivna krav kan hämma både nybyggnation och renoveringar. EU bör fokusera på att öka utbudet av bostäder genom att primärt se till hyresvärdars och fastighetsägares behov, säger han till Hållbart Samhällsbyggande.
Fakta
Praktisk hjälp vid upphandling av kontorsmaskiner
* Svanens kriteriedokument finns att ladda ner som pdf på www.svanen.nu
* EKU-delegationen har ett webbaserat verktyg för miljöanpassad offentlig upphandling. Där får man konkreta tips på vilka miljökrav som kan ställas. www.sou.gov.se/eku
* TCOs kvalitets- och miljömärkning TCO`99 finns tillgänglig på www.tcodevelopment.com
* Miljöfrågan är ett verktyg för miljöanpassning av kontor. Verktyget har kommit till genom ett samarbete mellan Svenska Naturskyddsföreningen, Energimyndigheten och TCO. Den består av ett stort antal frågeformulär som bland annat handlar om upphandling av kontorsmaskiner. Frågeformulären finns att ladda ner på www.stem.se
Han betonar också att bostadsmarknaderna i Europa skiljer sig åt och att EU:s politik måste ta hänsyn till detta för att undvika detaljreglering som inte fungerar i praktiken.
En annan prioriterad fråga är hållbarhet och energieffektivisering.
– Omställningen måste ske på ett sätt som är både ekonomiskt och tekniskt genomförbart. Vi arbetar för att EU:s lagstiftning, såsom energikrav och taxonomiregler, ger rätt incitament snarare än att skapa hinder, säger Rikard Silverfur.
EU:s nya bostadspolitik – ett viktigt steg
EU-kommissionen har för första gången bostadspolitik på agendan och har utsett en bostadskommissionär med uppdrag att ta fram en europeisk plan för fler överkomliga bostäder. Åtgärderna väntas omfatta insatser för att sänka byggkostnader, stärka arbetskraftens kompetens och öka produktiviteten i byggsektorn.
– Att EU nu tar sig an bostadspolitiken är ett nytt och stort steg. Det är avgörande att EU-kommissionens plan främjar långsiktiga investeringar och skapar rättvisa och hållbara villkor för fastighetsföretagande, oavsett var i Europa fastighetsägarna verkar, säger han.
På vilket sätt kan fastighetsägare i Sverige och övriga Europa dra nytta av att UIPI stärker sin närvaro i EU:s beslutsfattande?
– Fastighetsägare i Sverige och övriga Europa kommer fortsatt dra nytta av UIPIs arbete genom att EUs lagstiftning utformas på ett sätt som fungerar i praktiken och inte leder till orimliga kostnader eller administrativ börda. På hemmaplan får Fastighetsägarna och våra medlemmar än starkare argument i nationell politik när EUs regler ska implementeras och våra förutsättningar i dialoger med regeringen och myndigheter förbättras, avslutar Rikard Silverfur.