Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Han kan vinna europeiskt uppfinnarpris

Cleantech Som ende svensk har Mehrdad Mahdjoubi nominerats till Europeiska patentorganisationens pris European Inventor Award 2018. Mehrdad Mahdjoubi har uppfunnit duschsystemet Oas, som återanvänder vattnet.

Han kan vinna europeiskt uppfinnarpris
Foto: EPO

Det har gått några år sedan Mehrdad Mahdjoubi först visade upp sitt duschsystem för världen. Då marknadsfördes den som ”rymdduschen”.

Mehrdad Mahdjoubi fick idén till den resursbesparande duschtekniken när han arbetade för Nasa år 2012 i projektet Journey to Mars.

– Frågan vi ställde oss var om det skulle vara möjligt att leva under samma förhållanden på mars som vi gör på jorden. Det fick mig att inse att vi måste använda våra resurser så smart och effektivt som det överhuvudtaget är möjligt, säger han i ett pressmeddelande.

Systemet filtrerar och återanvänder duschvattnet och uppges spara 90 procent vatten och 80 procent energi jämfört med vanliga duschar.

Oas har huvudkontor i Malmö och företaget Orbital Systems sysselsätter idag över 50 personer. Mehrdad Mahdjoubi har fått ta emot en rad utmärkelser sedan lanseringen 2012. Vem som tar hem utmärkelsen European Inventor Award 2018 avslöjas den 7 juni.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.