nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Zofia Lublin, ställföreträdande generaldirektör för Energimyndigheten. FOTO: Energimyndigheten

Hon tar över på Energimyndigheten

Zofia Lublin avslutar sitt yrkesliv genom att ta över som ställföreträdande generaldirektör för Energimyndigheten efter att tidigare chefen Erik Brandsma sagt upp sig.

  • Annons 1

Zofia Lublin, ställföreträdande generaldirektör, Energimyndigheten. 

Blev du också förvånad över att Erik Brandsma nyligen sa upp sig som generaldirektör efter sex år på posten och ett nytt treårigt förordnande?

– Han har fått förlängt så vi trodde att han skulle vara här lite längre. Även om vi ledningsgruppen fick informationen tidigare än andra, så var det en överraskning.

Hur blir det för dig att ta över på så kort varsel? Du har väl varit ställföreträdande generaldirektör tidigare och är kanske förberedd?

– Jo. Och jag har suttit i ledningsgruppen under alla mina år här så jag orienterar mig ganska bra. Jag har varit på myndigheten sedan den bildades för 20 år sedan.

Så vad ligger på skrivbordet nu?

– Det är väldigt mycket att stämma av med Erik Brandsma om, så att jag inte missar något. De senaste dagarna har jag ägnat åt att få ordning på kalendern. Vi i ledningsgruppen planerar så att vi alla kan dela på olika åtaganden.

Vad ska du göra framöver?

– Jag har inte koll på kalendern ännu förutom för den närmaste veckan. Jag kliver in som generaldirektör på morgonen och det första blir ett internt beslutsmöte. På torsdag ska jag kliva in i energiutvecklingsnämnden för första gången istället för Erik. Där fattar vi beslut om olika forsknings- och demonstrationsstöd så det handlar om mycket pengar.

Vilka är de stora utmaningarna längre fram för myndigheten och för dig som ska leda den?

– Det blir att hålla den riktningen och inte tappa tempot. Vi ska också fortsätta att finnas i de rätta sammanhangen, där Erik Brandsma redan har funnits, och där driva våra frågor tillsammans med andra myndigheter.

– Vi har till exempel ett uppdrag på vattenkraftsidan där vi kommer att behöva arbeta med andra myndigheter och aktörer. Och så har vi arbetet med en förstudie för ett hållbart Gotland, som vi ska leverera till regeringen i början av april.

Du har ju inte bara arbetet på Energimyndigheten, utan även hos föregångarna, Nutek och Statens energiverk och har perspektiv. Vad tror du då om det fossilfria samhället – klarar vi det till år 2045?

– Det tror jag. Men det blir hårt arbete för nästa generaldirektör och nästa generation också, ett enormt arbete för hela samhället.

– När jag åker runt och pratar med folk så får jag uppfattningen att de flesta är väl medvetna om problemen och att de flesta vill göra någonting. Jag är en obotlig optimist och vill tro att vi kommer fixa det här.

Läs mer: Energimyndighetens generaldirektör slutar

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.