nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Svenska kyrkan tar tydlig ställning i klimatfrågan och vi tror även att det är smart rent finansiellt, inte minst med tanke på att större delen av de fossila reserverna i marken riskerar att bli värdelösa om vi ska hålla oss inom tvågradersmålet, säger finanschefen Anders Thorendal.

Hållbara investeringar lönsamt på flera fronter

Bättre avkastning och ett mindre klimatavtryck. Svenska kyrkan fokus på hållbarhet i aktieportföljen har gett bättre resultat än om motsvarande summa hade investerats i Stockholmsbörsens index.

  • Annons 1

Klimatavtrycket av Svenska kyrkans svenska aktieinvesteringar visade sig vara ungefär en tredjedel mindre än vad som blivit fallet om motsvarande summa hade investerats i Stockholmsbörsens index. Det framgår av Svenska kyrkans hållbarhetsrapport som både redovisar kapitalförvaltningens klimatresultat och det finansiella..

Svenska kyrkan har ett kapital på 5,5 miljarder kronor som ska förvaltas med hänsyn till människor och miljö. För 2013 blev resultatet 610,1 miljoner, vilket motsvarade en avkastning på 12,4 procent.

I årets rapport har även en extern utvärderare analyserat portföljens så kallade klimatavtryck. Den blev ungefär en tredjedel mindre än vad som blivit fallet om motsvarande summa hade investerats i Stockholmsbörsens index.

Under de senaste åren har Svenska kyrkan på nationell nivå utvecklat en kapitalförvaltning som sätter fokus på hållbarhetsfrågorna. Sedan 2009 har förvaltningen kraftigt minskat sin exponering mot bolag som utvinner fossil energi. Det finns numera inga renodlade kol- och oljebolag i portföljen.

– Inom finansbranschen finns det fortfarande en föreställning om att hållbarhet och etik har ett pris i form av minskad avkastning. Men det kommer alltfler forskningsrapporter och exempel som visar på motsatsen, säger finanschef Anders Thorendal.

Hela rapporten kan laddas ner här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4