Golvjätten: Därför sluta vi klimatkompensera

Klimat Det globala golvföretaget har länge varit ledande inom hållbarhet. Nu meddelar företaget att det slutar använda klimatkompensation för att istället enbart fokusera på direkt koldioxidreduktion.

Golvjätten: Därför sluta vi klimatkompensera
Laurel Hurd, vd, Interface. Foto: Pressbilder

Interface är ett globalt företag som erbjuder golvlösningar över hela världen. Företaget var tidigt med att aktivt arbeta med klimat- och hållbarhetsfrågor. Nu anser företaget att det kommit så långt att de helt slutar att kompensera för sina utsläpp. Syftet, uppger företaget, är att kunna fokusera mer på vad man kallar ”direkt koldioxidreduktion”.

Interface skriver på sin hemsida att man hoppas kunna inspirera andra inom industrin att anamma liknande strategier för absolut koldioxidreduktion och att uppnå koldioxidnegativitet utan kompensationer.

För att nå minusutsläpp planerar Interface att öka investeringarna i koldioxidlagring i leverantörskedjan. Pengar som tidigare gått till kompensation kommer nu istället att gå till att utveckla nya material, öka användningen av återvunnet material och skapa nya partnerskap som leder till utsläppsminskningar.

Interface kommer att upphöra med sina program för koldioxidneutrala golv och företag vid årsskiftet. Företagets mål att vara koldioxidnegativt 2040 kvarstår. På Interface hemsida skriver man att beslutet att sluta klimatkompensation till stor bygger på insikten att det är möjligt att tillverka golvlösningar som lagrar mer koldioxid än vad produktionen släpper ut.

– Koldioxidnegativa mattplattor förändrade allt för Interface. Vi vet nu att det är möjligt att lagra mer koldioxid än vi släpper ut – och vi tror att vi kan åstadkomma detta över hela vår produktportfölj, från mattplattor till hållbara golv. Vi vill utmana oss själva och andra att bli koldioxidnegativa över hela företaget, utan kompensationer, säger Laurel Hurd, vd för Interface, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.