Framtidsföretag vinner Änglamarkspriset

Jordbruk Svenska folket och Änglamarksjuryn har röstat fram en vinnare av Coops Änglamarkspris 2017. Temat för årets pris är foodtech – smart teknik som möter mat.

Framtidsföretag vinner Änglamarkspriset
Ignitia

Vinnaren av Änglamarkspriset är företaget Ignitia. De får en prischeck på 100 000 kronor från Coop.

Ignitia gör hyperlokala och träffsäkra väderprognoser för småskaliga bönder i Västafrika. Prognoserna skickas ut i sms som hjälper bönderna att planera sin skörd mer träffsäkert och hållbart.

Det leder till att bönderna kan minska sitt användande av bekämpningsmedel och använda de begränsade vattenresurserna endast när det behövs.

Tjänsten gör skillnad för bönder

På 400 dagar har tjänsten nått 160 000 bönder, vilket har lett till att deras skörd växt med i genomsnitt 47 procent med hjälp av Ignitias prognoser.

– Många av de produkter som Änglamark producerar kommer från bönder som Ignitias tjänst finns till för. Jordbrukare efterfrågar teknologi för att hantera det allt mer varierande klimatet för att ta smarta beslut, säger Liisa Smits, vd på Ignitia.

Änglamarkspriset delas ut för 16:e året i rad och är ett pris skapat för att lyfta fram goda initiativ inom hållbarhet. I år är temat foodtech; ny teknik som har potential att lösa hållbarhetsutmaningar inom mat och livsmedelsproduktion.

Fakta

De fem finalisterna till Änglamarkspriset 2017 var:

  • Grönska: Lokalt odlade grönsaker och örter som odlas med ett innovativt odlingssystem och som gör att vi kan odla grödor inomhus i urban miljö och året runt.
  • Simris Alg: Ett pionjärföretag på Österlen som odlar alger.
  • Ignitia: Hyperlokala väderprognoser som levereras till småskaliga bönder i tropiska klimat via sms baserade på GPS-positionering.
  • Tebrito: Utvecklar proteinpulver från mjölmask.
  • Impact Vision: Vill skapa ett mer transparent och säkert globalt livsmedelssystem med hjälp av hyperspektralteknik.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.