Första certifierade passivsmåhusen

Företaget Ziphouse står bakom en serie typhus som är de första prefabricerade byggnaderna som certifieras enligt passivhuskriterierna.

Första certifierade passivsmåhusen

Den som vill få en skymt av de certifierade småpassivhusen får ta sig till Laholm där de just nu uppförs för visning. Lansering på större front sker senare under våren. Husen är certifierade av Forum för Energieffektiva Byggnader, Feby, som även tagit fram kriterierna för passivhus. Totalt har Ziphouse tagit fram tre typhus, alltså hus som tillverkas på förhand och sedan levereras till beställaren.

Ovanligt med ett plan

Martin Persson, vd på företaget, menar att det unika med husen är att de klarar passivhuskraven och samtidigt är enplanshus med generös uppglasning. Vanligtvis har enplanshus större värmeförluster än de med två plan.

Tekniken som husen bygger på kallas SIP, Strucural Insulated Panels, på svenska självbärande isolerade paneler. I USA är tekniken vanlig och bland fördelarna som lyfts fram är isolering en av de främsta. Den bygger på samma principer som kompositmaterial och består av två starka ytskikt och en lätt kärna.

Köldbryggor har eliminerats och i byggprocessen undviks fuktkänsliga material.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.