Smarta städer del av lösningen

Om de stora investeringarna i urban infrastruktur görs i klimatsmarta transportsystem och energieffektiva byggnader kommer vi att kunna lösa en stor del av klimatutmaningen. Det menar WWF i en ny rapport.

Smarta städer del av lösningen

Enligt en rapport från Världsnaturfonden WWF kommer 350 biljoner dollar – vilket är 7 gånger mer än världens globala bnp – att investeras i urban infrastruktur de närmaste 30 åren. Idag kommer cirka 80 procent av de globala koldioxidutsläppen från städer.

– Vi närmar oss en värld med 9 miljarder invånare och en fortsatt snabb urbanisering. Om dagens städer utgör ett hot mot klimatet kan morgondagens städer bli lösningen, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Finns lösningar

Smart planering och tuffa energiminskningsmål liksom användning av den senaste tekniken krävs. Företag som är duktiga på systemtänkande och teknik har goda möjligheter att ta både stora marknadsandelar och bidra till en klimatvänlig urban infrastruktur enligt WWF. Att bygga hållbara städer handlar om allt från transporter, framtidens klimatneutrala bostäder och it-lösningar, till var exempelvis skolor och sjukvård ska placeras eller hur busslinjer ska dras.

Vill ha pengar

För att snabba på utvecklingen i landets städer och kommuner lanserar WWF i år tävlingen Earth Hour Challenge. Den ska utmana och inspirera kommunerna att ta fram en övergripande plan för att bli klimatneutrala eller kraftigt minska utsläppen inom de närmaste decennierna. De som har genomfört flest aktiviteter kommer att få högst poäng och koras till vinnare av utmärkelsen Earth Hour Capital 2011.

WWF efterlyser även att regeringen avsätter fyra miljarder kronor till klimatinnovationsföretag under kommersialiseringsfasen så att de snabbt kan komma ut på marknaden och bli en del av lösningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.