Första BioDME-tankstället invigt

I tisdags var det premiär för Sveriges första tankställe för BioDME. Under två år ska möjligheterna med fordonsbränslet testas.

Första BioDME-tankstället invigt

BioDME eller biodimetyleter är ett relativt nytt fordonsbränsle och projekten där det finns med är ännu i testfasen. Volvo Lastvagnar Chemrec och Preem samarbetar i ett tvåårigt testprojekt som ska pågå till 2012. Bränslet tillverkas i Chemrecs anläggning i Piteå, tankas med hjälp av Preems tankstationer och driver Volvo Lastvagnars lastbilar framåt på vägarna.

I tisdags under den pågående DME-konferensen i Stockholm var det dags att inviga den första tankstationen, i Kungens kurva, och under hösten ska stationer i Göteborg, Jönköping och Piteå öppnas.

– Här har tillverkare och distributörer av DME, fordonstillverkare och fordonsanvändare bevisat att bio-DME som fordonsbränsle fungerar i verkligheten. Det är viktigare än alla teoretiska beskrivningar, säger Tomas Kåberger, Energimyndighetens generaldirektör.

Projektet har fått totalt 300 miljoner kronor i stöd från myndigheten.

Fakta

BioDME

BioDME framställs genom förgasning av biomassan i svartlut.

Som bränsle i en dieselmotor kan det ge lika hög verkningsgrad och en lägre ljudnivå jämfört med traditionella motorer. Jämfört med diesel genererar dock bränslet 95 procent lägre utsläpp av koldioxid.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.