Forskare sågar säkerheten i elnätet

Vägen till de smarta elnätens intåg i stugorna kantas av utmaningar.Nu höjer två KTH-professorer rösterna angående den bristande säkerheten i dagens elnät och morgondagens smartare kusin.

Smarta elnät är framtiden och bara it-företaget Cisco har bedömt marknaden enbart inom kommunikationsprodukter inom smarta elnät till 70 miljarder kronor inom den närmaste fem- till tioårsperioden. Exempelvis ska våra vitvaror och elmätare kopplas till mobilen och datorn så att vi kan sätta på tvätten när elpriset är som lägst. Även bilbatteriet och solcellerna ska in på elnätet och prata med våra datorer och mobiler så vi vet när vi har ett energiöverskott som vi kan sälja på vidare eller välja att lagra till nästa elavbrott eller prischock.

Det finns emellertid ett stort problem, säkerheten.

– En person med insyn i system för övervakning och styrning av elnät skulle kunna ta sig in i elnäten och manipulera till exempel kraftverk och tjäna pengar på det eller skapa problem, säger Henrik Sandberg, biträdande lektor vid avdelningen för Reglerteknik vid KTH.

Tillsammans med György Dán undersöker han hur man kan föra in kryptering och fler sensorer i dagens system för att göra det svårare att lura systemet.

– Med många sensorer i nätverken skulle en angripare behöva korrumpera många fler sensorer för att skapa problem utan att åka fast, säger György Dán, biträdande lektor vid avdelningen Kommunikationsnät, vid KTH.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.