Plattform ska bana vägen för lågenergihus

Bara en procent av Sveriges nybyggnationer är lågenergibyggnader. För att få fart på marknaden görs nu en satsning på 60 miljoner kronor via en nationell plattform som ska putsa ut stöd.

Bakom Lågan som plattformen ska kallas, står Sveriges Byggindustrier, Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen och Formas. De ska bland annat stödja demonstrationsprojekt samt regionala initiativ som leder till en bredare marknadsutveckling. Syftet är att etablera en marknad med ett brett utbud av nya aktörer som erbjuder produkter eller tjänster för byggande av lågenergihus.

– I Sverige finns idag flera goda exempel som visar att det går att bygga lågenergihus, men även om exemplen börjar bli fler så står de det fortfarande för mindre än en procent av nybyggnationen totalt i Sverige, säger Pär Åhman på Sveriges Byggindustrier. Västra Götalandsregionen är byggtakten något högre, cirka 5 procent. Betydligt bättre ser det ut i våra grannländer Norge och Danmark där andelen lågenergihus uppgår till 10 procent av nyproduktionen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.