nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskarna utformade särskilda nanoantenner för solljus, gjorda av det billiga och vanliga materialet nickel. FOTO: Göteborgs universitet

Fönster blir värmekälla istället för energibov

Stora fönster släpper in mer ljus. Men de stjäl också värme och slösar energi. Nu har forskare från Göteborgs universitet funnit en lösning på problemet.

  • Annons 1

En stor mängd värme går förlorad genom att stora glasfönster fungerar som ”kylkroppar”.

– Om vi tittar på genomsnittstemperaturen för väggar, innertak, golv och fönster behöver fönstrens temperatur vara så nära inomhustemperaturen som möjligt, eftersom vi vill undvika att fönstren stjäl värme. Om vi kan hindra att värmen försvinner till sådana ”kylkroppar”, det vill säga glasytorna, så får vi en mer behaglig inomhusmiljö, säger Alexander Dmitriev, professor i fysik vid Göteborgs universitet.

Vid kallt väder håller sig vanligt glas kallt även i direkt solljus. Att få ett fönster att både släppa igenom ljus och behålla värmen har visat sig vara en utmaning.

Skapade ”varmare” fönster 

Alexander Dmitriev och hans forskarkollegor undersökte om fönstren genom nanoteknologi kunde bli varma av solljuset och om värmen i rummen då skulle kunna behållas bättre.

– Fönstren behöver fortfarande vara transparenta och inte ändra färgen på föremålen inomhus. Så vi skapade så kallade nanoantenner som absorberar solljus och generar elektroner med hög energi som värmer glaset.  Men glaset är fortfarande till största delen transparent och har ett färgåtergivningsindex på nära hundra procent.

Forskarna utformade särskilda nanoantenner för solljus, gjorda av det billiga och vanliga materialet nickel och satte dem över hela glasets yta.

Glas som värmeskärmar 

Nanoantennerna är enkla att tillverka och de kan täcka mycket stora ytor, som till exempel dagens stora glasfasader. I framtiden siktar forskarna på hela glasfasader som fungerar som en sorts värmeskärmar som förhindrar att värmen läcker ut från byggnaderna under de kalla årstiderna, vilket kan ge stora energibesparingar.

Det glas som forskarna har utvecklat absorberar dessutom solljuset på olika sätt på de två sidorna.

– Det innebär att om fönstren är monterade så att man kan vända på dem kan de omvandlas till solreflektorer istället för ett värmeelement, säger Alexander Dmitriev.

Arbetet genomfördes i ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Linköpings universitet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.