FNs hållbarhetsmål ett globalt #openstockholm

Hållbar utveckling Miljöfrågor kommer aldrig att hamna högt på samhällsagendan när direkta och livsavgörande frågor måste hanteras.
I situationer av kris blir det tydligt hur genialiska FN:s hållbarhetsmål faktiskt är.

FNs hållbarhetsmål ett globalt #openstockholm
Anette Tamm

Chock. Det var stämningen som rådde på Miljö & Utvecklings kontor under fredag eftermiddag. Var befann sig Kamilla och Fredrik som redan hade lämnat kontoret, hur var det med allas barn, familjer och vänner?

Den verklighet som så många människor världen över lever i på daglig basis hade helt plötsligt landat mitt i vår vardag. Radio och TV- sändningarna följdes minutiöst, liksom vad som hände i de sociala kanalerna. Hur skulle vi ta oss hem, skulle det hända något mer, som i Paris?

En störande fluga

Mitt i alla tweet som handlade om lastbilskraschen dök det helt plötsligt upp ett i mitt flöde om att Skogsstyrelsens pausat arbetet med inventering och registrering av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Ämnet är något som jag följer med intresse, men just i den här situationen kändes det helt irrelevant, ungefär som en fluga som surrar runt ens huvud en varm sommardag och tar uppmärksamheten i från viktigare saker.

Det som blir tydligt i situationer av kris är att miljöfrågor aldrig kommer att hamna högt när mer närliggande livsavgörande frågor måste hanteras. Först när vi känner oss trygga, har mat på bordet, är varma och omgivna av nära och kära, först då klarar vi av att lyfta blicken och bry oss om hur djuren i havet har det, eller ta hänsyn till om vår livsstil utarmar jordens vattenförråd, bidrar till ökenspridning eller förstör framtida generationers möjligheter till ett gott liv.

Genialiska mål

Ur det perspektivet är FN:s nya globala mål för en hållbar utveckling genialiska. I en förpackning med 17 mål och 169 delmål för utvecklingen i världen fram till 2030, har man fått med det mesta som ryms inom hållbarhet, ekonomi, miljö och sociala frågor. FN-målen visar exempelvis hur klimatförändringar är kopplade till fattigdom, tillgång till vatten och biologisk mångfald. När det gäller globala utvecklingsfrågor går det inte att arbeta i stuprör.

Och självklart kan ingen adressera och lösa alla världens problem. Men om vi alla jobbar med de frågor där vi har störst indirekt eller direkt påverkan då kommer vi att skapa en bättre global framtid. Precis som stockholmarna samlades under #openstockholm på Twitter i fredags för att hjälpa nödställda med allt från sängplats till skjuts och mänsklig samvaro, kan ingen göra allt men tillsammans kan vi göra storverk. Förhoppningsvis som följd att vi slipper uppleva attacker liknande den Sverige drabbades av den 7 april 2017.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.