FN-organ protesterar mot planer på utsläppsrätter

FN-organet Civil aviation organization, ICAO, anser att EU bör släppa planerna på att inkludera flygtrafiken i handeln med utsläppsrätter.

Enligt EU:s plan ska flyget införlivas i handeln med utsläppsrätter från år 2012. Ett beslut som mött kraftiga protester från många länder runt om i världen, bland annat från USA och Kina.

Nu ställer sig även FN-organet ICAO på de kritiska ländernas sida, som menar att reglerna bryter mot principen om staters suveränitet. Därför vill de att plan som kommer från andra länder än EU inte ska inkluderas i utsläppsrättshandeln, skriver Reuters.

– Det är en besvikelse att ICAO ännu en gång fokuserar på vad länder inte borde göra istället för vad de borde göra för att bromsa de växande utsläppen från flyget, sade EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard i ett uttalande.

Tony Tyler, generaldirektör för International Air Transport Association, som representerar 230 flygbolag, säger enligt Reuters att det även kommer bli svårare att investera i renare flygplan när utsläppsrätterna påverkar vinsterna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.