”Febril förhandling” när halvtid närmar sig för COP27

COP27 FN:s klimattoppmöte COP27 har nått halvtid i Sharm El-Sheik, Egypten, och senast imorgon ska det finnas utkast klara till beslutstexter. ”Det råder febril aktivitet” berättar Sveriges biträdande chefsförhandlare Christoffer Nelson.

”Febril förhandling” när halvtid närmar sig för COP27
Christoffer Nelson, biträdande chefsförhandlare. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Förhandlingarna pågår för fullt vid COP27 i Egypten. Utspel presenteras kontinuerligt, bland annat har Belgien, Tyskland och Skottland meddelat att de avsätter pengar till ersättning för skador och förluster. Mest pengar kommer från Tyskland, som avsätter 170 miljoner euro enligt Euroactive.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Men det förhandlas om fler saker än bara skador och förluster. Miljö & Utveckling har varit i kontakt med Sveriges biträdande chefsförhandlare Christoffer Nelson, som nu är på upploppet av första veckans förhandlingar.

Vilka är de främsta framstegen så här långt?

– Parterna har tills imorgon på sig att ta fram utkast till beslutstexter och det råder febril förhandling mellan parterna för att klara deadline. Redan i mitten av första veckan blev man klar med några agendapunkter som exempelvis utbildningsprogram för experter för att granska andra länders utsläppsrapportering. 

Är det något som helt har gått i stå?

– Allt rullar på och vi hoppas nu på att parterna kan finna så många överenskommelser som möjligt denna vecka inför att ministrarna anländer nästa vecka. Sverige och EU hade önskat en agendapunkt kring hur man ska skifta finansiella flöden i linje med 1,5-graders målet men som vissa utvecklingsländer inte ville diskutera vid detta möte. Vi ser detta som en besvikelse. 

Vilka är de viktigaste knutarna att lösa upp under nästa vecka?

– Det återstår lite att se efter hur vi landar idag och imorgon med förhandlingstexterna. Men nästa vecka kommer också ett stort fokus läggas på det så kallade samlingsbeslutet, det vill säga det beslut där viktiga politiska slutsatser från mötet ska lyftas fram, säger Christoffer Nelson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.