Europeiska centralbanken hotar med klimatböter

Klimat Europeiska centralbanken hotar nu med böter för banker som dröjer med att hantera klimatrisker i sina affärsbeslut.

Europeiska centralbanken hotar med klimatböter
ECB:s huvudkontor. Foto: Adobe Stock

ECB kommer att införa ekonomiska påföljder för banker som tar för lång tid på sig att hantera klimatrisker inom sin verksamhet. Det berättade Frank Elderson, vice ordförande för bankövervakning vid Europeiska centralbanken, under ett tal i Bryssel i veckan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I talet sade han bland annat att åtgärder måste genomföras inom specifika datum och att banker ”måste betala böter för varje dag som bristerna inte åtgärdas”. Han specificerade inte hur stora de potentiella böterna skulle vara.

I november 2020 publicerade ECB en lista med rekommendationer för hur banker bör identifiera och hantera klimat- och miljörisker. Rekommendationerna gällde både bankens styrning, strategi och övergripande riskhantering, främst kring bankernas utlåningskunder. En av rekommendationerna var till exempel att bankerna ska kvantifiera beloppet som kan kopplas till kolrelaterade tillgångar i varje portfölj.

Missat den första tidsfristen

Europeiska centralbanken har också satt specifika tidsfrister för varje finansiell institution. Dessa tidsfrister ska uppfyllas i olika etapper fram till slutet av 2024. ECB har dock upptäckt att ett antal banker inte lyckades hålla sina löften före den tidsfristen som gick ut i mars i år.

Under sitt tal riktade Frank Elderson kritik mot alla banker som fortfarande inte redovisade påverkan av klimat- och miljörisker i sina portföljer. Han konstaterade också att det var två veckor kvar till FN:s klimatförhandlingar och att mycket tyder på att världen inte kommer att lyckas begränsa den globala uppvärmningen till två grader, än mindre 1,5 grad.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.