Europeisk huvudstad förbjuder nattrafik

Transport Politikerna i Tjeckiens huvudstad Prag har lyssnat på klagomål från sina invånare. Nu är det förbjudet för trafik att passera centrala Prag under nattetid.

Europeisk huvudstad förbjuder nattrafik
Nu är det förbud för nattrafik i Gamla stan i Prag. Foto: Adobe Stock.

Det nattliga förbudet gäller för alla motorfordon, förutom servicefordon. Åtgärden infördes som ett svar på invånarnas klagomål om trafikbuller på nätterna.

Förbudet trädde i kraft i slutet av förra året och gäller från klockan 22:00 till 06:00. Det täcker området Praha 1 eller Gamla stan som det också kallas, som ligger i centrala Prag. Polisen i Prag har till uppgift att kontrollera efterlevnaden. De som trotsar förbudet riskerar böter på upp till 82 euro, motsvarande drygt 900 svenska kronor.

Diskussionerna om förbudet startade i juni förra året, bland annat till följd av att området utvecklats till en scen för illegala nattlopp. Bara tre månader senare, den 20 september, meddelade stadens politiker att förbudet skulle genomföras. Planen är att utvärdera effekten av åtgärden ett år senare.

Samtidigt överväger stadsrådet att införa trafikrestriktioner även dagtid i syfte att minska trängsel och förbättra luftkvaliteten. Bland annat överväger staden möjligheten att ta betalt för motorfordon som vill köra genom delar av staden.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.