Eskilstuna blir testbädd för miljöteknikbolag

Cleantech Under de kommande två åren ska Eskilstuna kommun vara testbädd för små miljöteknikbolag för att hjälpa dem att testa och sprida sina innovationer.
Den senaste i raden är en dusch som återvinner 90 procent av vattenmängden. Den står numera i en av kommunens raststugor.

Eskilstuna blir testbädd för miljöteknikbolag

Projektet testbädd för miljöteknik sträcker sig över en 2-års period där syftet är att främja företag som satsar på ny energieffektiv och klimatsmart teknik. Många nya produkter och tjänster har svårt att slå igenom då det saknas bra referensinstallationer och det vill Eskilstuna kommun hjälpa till att ändra på.

Den senaste i raden av innovationer som nu testas är en miljösmart dusch som installerats i Vilsta raststuga. Duschen sparar och återvinner upp till 90 % av vattnet och 80 % av energin jämfört med konventionella duschar. Duschens system är uppbyggt som ett eget återvinningssystem där det vatten som rinner ned i golvbrunnen renas med en högteknologisk filterteknik för att sedan recirkuleras upp till duschmunstycket igen. På så sätt sparas både energi och vatten. Vattnet i duschen blir renare än kranvatten då systemet är uppbyggt att åstadkomma lika rent eller renare vatten än i kranen. Duschen har tagits fram av Mehrdad Mahdjoubi, grundare av det svenska företaget Orbital Systems efter ett examensarbete där han deltog i ett samarbetsprojekt med NASA.

– Det här är en mycket speciell och innovativ lösning på ett duschsystem och vi hoppas att den kan installeras i fler verksamheter i kommunen, berättar Per Ekstorm, projektledare Testbädd för miljöteknik.

Sedan tidigare finns redan två innovationer inom kommunens verksamheter. Ett energisnålt torkskåp på Stenborgsgatans förskola och ett klimatstyrningsprogram på Djurgårdens vårdboende och Måsta Ängs äldreboende.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.