nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energitips till hotell och restauranger

Hotell och restauranger kan minska sin elräkning med 20 procent. Det visar Energimyndighetens inventeringar.

  • Annons 1

Belysningen är den största energiboven inom sektorn. Tillsammans med fläktar och köksutrustning står det för närmare 60 procent av den totala energianvändningen.

Genom att byta ut glödlampor, konventionella lysrör och ventilationsaggregat mot mer energieffektiva produkter kan hotell och restauranger spara 190 gigawattimmar el per år. Det är en minskning på 20 procent och motsvarar el till 7 600 eluppvärmda villor.

Inventeringarna är gjorda inom Energimyndighetens projekt Stil2 som undersöker energianvändningen i olika typer av lokaler.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.