Elgiganten får rätt mot Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har tidigare förbjudit Elgiganten att sälja elektroniska produkter som endast varit märkta av ursprungstillverkarna. Nu upphäver Mark- och miljödomstolen beslutet.

Elgiganten får rätt mot Naturvårdsverket

Elgiganten säljer produkter utan korrekt märkning. Det gör det svårt att veta vem som har ansvar när produkten blir avfall och därmed omöjligt att följa producentansvaret, menade Naturvårdsverket i juli 2010. Totalt handlade det om identitetsmärkning av över 4 miljoner elektriska och elektroniska produkter som Elgiganten årligen importerar från andra EU-länder för försäljning i Sverige. Elgiganten dömdes till ett vite på fem miljoner kronor om de inte följde beslutet.

Men nu har Mark- och miljödomstolen upphävt Naturvårdsverkets beslut från 2010. Domstolen inte anser att det föreligger en skyldighet att tilläggsmärka produkter på det sätt som Naturvårdsverket påstår. Naturvårdsverkets beslut anger inte heller på vilket sätt Elgiganten ska identitetsmärka produkterna för att undgå vitet, menar domstolen.

– Naturvårdsverkets tolkning och tillämpning av regelverket hade i praktiken inte bidragit till en bättre miljö eller några andra fördelar för våra kunder. Det hade däremot gjort vår och liknande företags import av elektroniska och elektriska produkter från EU-länder omöjlig, säger Anders Nilsen, vd för Elgiganten i Sverige.

/p>

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.