nr-logo

Hållbarhet i praktiken

skattebefrielse
För en solelproducent innebär förslaget att denne kan få skattebefrielse även om den samlade produktionskapaciteten överstiger 255 kilowatt.

Elbolag hyr ut solceller till hushåll

Umeå Energi är det första energibolaget i landet som erbjuder privatpersoner att hyra solceller. Över 300 hushåll har hittills anmält sitt intresse för egen solel.

  • Annons 1

Umeå Energi har gjort stora satsningar för att kunna erbjuda enkla möjligheter att producera förnybar el på det egna taket. Sedan i mitten av mars i år har kunderna kunnat anmäla sitt intresse.

– Vi har en vision om att alla tak med potential ska ha solceller. För oss är det en fråga om framtida energiförsörjning och ett sätt att bemöta klimatförändringarna. Hyrlösningen ligger rätt i tiden, erbjudandet är ett enkelt sätt att bli egenproducent utan att behöva lägga ut pengar och ansvara för anläggningen, säger Eva Lendic Edlund, vd på Umeå Energi Elhandel.

I bland annat USA är affärsmodellen väletablerad och en av orsakerna till den snabba utbyggnaden av solel.

– Solenergi är fortfarande relativt nytt i Sverige. Vad många inte vet är att Norrlandskusten ligger i topp för solinstrålning i landet, så vi har goda förutsättningar för solceller på våra tak, säger Eva Lendic Edlund.

 

 

– Vår målsättning är att alla som är intresserade av att sätta upp solceller ska få ett erbjudande som passar just deras förutsättningar, där spelar möjligheten att hyra en viktig roll, avslutar hon.

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Elbolag hyr ut solceller till hushåll”

  1. Mikael Olsson skriver:

    DE ÄR INTE ALLS FÖRST!
    – Nu kan du få solceller på ditt tak – http://etcel.se/kunder/nu-kan-du-fa-solceller-pa-ditt-tak
    – Hyra solceller – det finstilta – http://etcel.se/kunder/hyra-solceller-det-finstilta

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.