Elbolag hyr ut solceller till hushåll

Energi Umeå Energi är det första energibolaget i landet som erbjuder privatpersoner att hyra solceller. Över 300 hushåll har hittills anmält sitt intresse för egen solel.

Elbolag hyr ut solceller till hushåll

Umeå Energi har gjort stora satsningar för att kunna erbjuda enkla möjligheter att producera förnybar el på det egna taket. Sedan i mitten av mars i år har kunderna kunnat anmäla sitt intresse.

– Vi har en vision om att alla tak med potential ska ha solceller. För oss är det en fråga om framtida energiförsörjning och ett sätt att bemöta klimatförändringarna. Hyrlösningen ligger rätt i tiden, erbjudandet är ett enkelt sätt att bli egenproducent utan att behöva lägga ut pengar och ansvara för anläggningen, säger Eva Lendic Edlund, vd på Umeå Energi Elhandel.

I bland annat USA är affärsmodellen väletablerad och en av orsakerna till den snabba utbyggnaden av solel.

– Solenergi är fortfarande relativt nytt i Sverige. Vad många inte vet är att Norrlandskusten ligger i topp för solinstrålning i landet, så vi har goda förutsättningar för solceller på våra tak, säger Eva Lendic Edlund.

 

 

– Vår målsättning är att alla som är intresserade av att sätta upp solceller ska få ett erbjudande som passar just deras förutsättningar, där spelar möjligheten att hyra en viktig roll, avslutar hon.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.