nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Umeå Energi är först i landet med att hyra ut solceller.
Umeå Energi är först i landet med att hyra ut solceller.

Elbolag hyr ut solceller till hushåll

Umeå Energi är det första energibolaget i landet som erbjuder privatpersoner att hyra solceller. Över 300 hushåll har hittills anmält sitt intresse för egen solel.

  • Annons 1

Umeå Energi har gjort stora satsningar för att kunna erbjuda enkla möjligheter att producera förnybar el på det egna taket. Sedan i mitten av mars i år har kunderna kunnat anmäla sitt intresse.

– Vi har en vision om att alla tak med potential ska ha solceller. För oss är det en fråga om framtida energiförsörjning och ett sätt att bemöta klimatförändringarna. Hyrlösningen ligger rätt i tiden, erbjudandet är ett enkelt sätt att bli egenproducent utan att behöva lägga ut pengar och ansvara för anläggningen, säger Eva Lendic Edlund, vd på Umeå Energi Elhandel.

I bland annat USA är affärsmodellen väletablerad och en av orsakerna till den snabba utbyggnaden av solel.

– Solenergi är fortfarande relativt nytt i Sverige. Vad många inte vet är att Norrlandskusten ligger i topp för solinstrålning i landet, så vi har goda förutsättningar för solceller på våra tak, säger Eva Lendic Edlund.

 

 

– Vår målsättning är att alla som är intresserade av att sätta upp solceller ska få ett erbjudande som passar just deras förutsättningar, där spelar möjligheten att hyra en viktig roll, avslutar hon.

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Elbolag hyr ut solceller till hushåll”

  1. Mikael Olsson skriver:

    DE ÄR INTE ALLS FÖRST!
    – Nu kan du få solceller på ditt tak – http://etcel.se/kunder/nu-kan-du-fa-solceller-pa-ditt-tak
    – Hyra solceller – det finstilta – http://etcel.se/kunder/hyra-solceller-det-finstilta

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.