Åtta av tio vill ha solceller på taket

Energi Svenskar är mycket positiva till solel som energikälla. Hela 80 procent skulle vilja ha solpaneler på taket och lika många tycker att solelen i Sverige borde byggas ut.

Åtta av tio vill ha solceller på taket
Shutterstock

Nyligen presenterade Energimyndigheten några förslag till regeringen för att öka produktionen och användningen av solel i Sverige. Bland annat ska det bli enklare att hitta samlad information kring solel och att ta reda på om ett tak lönar sig för solceller.

En undersökning genomförd på uppdrag av elhandelsbolaget Bixia, tidigare Östkraft, visar ett stort intresse för solenergi. Över 90 procent anser också att solel är en miljövänlig energikälla.

– Det är en otroligt positiv trend vi ser och potentialen i solel här i Sverige är mycket större än de flesta tror. Nu har även tekniken utvecklats vilket lett till lägre priser. Det gör att solel är en framtidsinvestering för både klimatet och plånboken, säger Eric Constantien chef för inköp och produktion på Bixia.

Bixia är ett elbolag med sju delägare: Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi. Det är ett av de elhandelsbolag som köper in mest småskaligt producerad el i Norden.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.