nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Solcellsmarknaden är het och därmed måste köparen vara extra uppmärksam, varnar Elsäkerhetsverkets expert. FOTO: Shutterstock

Åtta av tio vill ha solceller på taket

Svenskar är mycket positiva till solel som energikälla. Hela 80 procent skulle vilja ha solpaneler på taket och lika många tycker att solelen i Sverige borde byggas ut.

  • Annons 1

Nyligen presenterade Energimyndigheten några förslag till regeringen för att öka produktionen och användningen av solel i Sverige. Bland annat ska det bli enklare att hitta samlad information kring solel och att ta reda på om ett tak lönar sig för solceller.

En undersökning genomförd på uppdrag av elhandelsbolaget Bixia, tidigare Östkraft, visar ett stort intresse för solenergi. Över 90 procent anser också att solel är en miljövänlig energikälla.

– Det är en otroligt positiv trend vi ser och potentialen i solel här i Sverige är mycket större än de flesta tror. Nu har även tekniken utvecklats vilket lett till lägre priser. Det gör att solel är en framtidsinvestering för både klimatet och plånboken, säger Eric Constantien chef för inköp och produktion på Bixia.

Bixia är ett elbolag med sju delägare: Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi. Det är ett av de elhandelsbolag som köper in mest småskaligt producerad el i Norden.

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Åtta av tio vill ha solceller på taket”

  1. botwid skriver:

    Det enda vettiga är att sätta upp solpaneler som genererar hetvatten i Sverige, privata solpaneler som genererar el är lönsamt ENBART om man får statliga bidrag. Här i Spanien har vi solskatt på den el vi själva producerar. Om den Spanska staten inte får in sin solskatt hotar man med böter motsvarande 575 miljoner kr.
    Jo, det är sant, 60 miljoner Euro.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nio av tio invånare vill att städer investerar fossilfritt

De åtgärder som invånarna i Sverige tycker att städerna bör prioritera är ökad användning av och investering i förnybar energi (37 procent), satsningar på fossilfri kollektivtrafik (25 procent) och bättre cykelvägar (21 procent).