nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I en ny rapport från finansdepartementet föreslås en samordnande funktion för beteendeinsatser i Sverige. FOTO: Shutterstock

Efterfrågar nudgingfuktion inom regeringen

Hur kan beteendeinsatser användas systematiskt i Sverige? Den frågan lyfts i en ny rapport från finansdepartementet som också föreslår en nudgingfunktion inom regeringen.

  • Annons 1

Bakom rapporten När det rätta blir det lätta – en ESO-rapport om nudging, står Francisca Ramsberg, nationalekonom och departementsråd på finansdepartementets budgetavdelning.

– Alla har vi våra exempel på när vi först kom i kontakt med nudging. Mitt är ett exempel från Storbritannien där de hade svårt och det var dyrt att driva in trafikböter. När de prövade att sätta ett rött klistermärke där det stod ”betala nu” på kuvertet ledde de till att fler betalade i tid, berättar Francisca Ramsberg.

I rapporten använder hon inte begreppet nudging, vilket betyder små försiktiga knuffar åt ett visst håll, utan ersätter det med begreppet beteendeinsatser. Det kan exempelvis vara att minska tallriksstorlekar på buffé, att ha dubbelsidig utskrift som förval eller om sms-påminnelser för medicinering.

Ett kansli inom regeringen

Rapporten visar dels på flera exempel från olika länder där nudging, eller beteendeinsatser, använts. Den tar också fasta på hur det skulle kunna användas systematiskt i Sverige och Francisca Ramsberg menar att det finns goda möjligheter att använda det på en högre politisk nivå.

– Det handlar om att lösa riktiga problem så vi behöver identifiera prioriterade område och frågor som är viktiga för väljarna. Exempelvis jobb, integration, skola, hälso- och sjukvård. Områden med stor budgetpåverkan och som är politiskt prioriterade, till exempel hållbar konsumtion.

Francisca Ramsberg ger antibiotikaanvändning som ett exempel för att minska risken för antibiotikaresistens.

– Det kanske kan vara av värde att göra det svårare för läkare att skriva ut antibiotika, att skicka ut sms-påminnelser till patienter om att ta hela sin dos, eller använda sig av sanna påståenden ”du föreskriver mer antibiotika än andra läkare”.

I rapporten föreslås att det inrättas ett kansli för beteendeinsatser inom regeringskansliet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.