Effektivare gummitillverkning med svensk uppfinning

Svenska Reosense har tagit fram sin första produkt, CureSense, som mäter vulkaniseringsgraden av gummi och ökar effektiviteten i tillverkningsprocessen. Bolaget genomför just nu sina avslutande testmätningar inför marknadsintroduktionen.

Reosense, som är ett ungt lundaföretag på företagsinkubatorn Ideon Innovation, utvecklar CureSense, en sensor som, enligt Ideon, effektiviserar tillverkningsprocessen av gummi med upp till 30 procent. För världens gummitillverkare betyder det flera miljoner i årliga besparingar och potentiellt billigare produkter.

– Det faktureras runt en biljon svenska kronor för gummiprodukter världen över på ett år. Även om man bara räknar på 10–20 procents besparingar i tillverkningsprocessen så blir det ganska mycket pengar, uppger Reosenses vd Jonas Lundberg i ett pressmeddelande.

Gummi och härdplast tillverkas i formar som härdas. I dag är kvaliteten på det färdiga gummit skiftande. En hel del gummiskrot måste slängas och det går åt onödigt mycket maskintid som säkerhetsmarginal.

CureSense fungerar som en automatisk härdningsmätare som kontinuerligt mäter alla värden under processens gång. Härdningen optimeras vilket ger snabbare produktion och jämnare kvalitet med mindre skrot. Maskinerna kan utnyttjas bättre och en mindre mängd gummi går till spillo.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste