Dags att tänka cirkulärt

Cirkulär ekonomi Det har gått rätt många år sedan den där gången jag frågade en bekant – framgångsrik yrkesman inom området finansiell förvaltning – hur han trodde att en ny typ av ekonomi skulle kunna se ut. En ekonomi som inte baserades på ständig tillväxt. Han såg förvirrad ut, och jag fick inget svar, i alla fall inte som syftade framåt.

Dags att tänka cirkulärt
Ingar Lindholm, chefredaktör på Miljö & Utveckling. Foto: Mikael Sjöberg

När jag nu läser SB Insights rapport om svenskarnas kunskaper om cirkulär ekonomi förstår jag varför. Begreppet fanns inte ens när jag försökte konversera finansmannen. Nu finns det, men bara sju procent av svenskarna tror sig veta vad det betyder (läs mer om varför här). Och frågan är hur många som verkligen har förstått. Jag är till exempel tveksam vad gäller mina egna insikter. Det är helt enkelt svårt att tänka utanför de givna ramarna, och det ekonomiska systemet är så grundläggande för hur hela våra liv formas att det är näst intill omöjligt att kliva utanför lådan tankemässigt.

Samtidigt förändras världen så snabbt nu, att åtminstone ökat cirkulärt beteende känns fullt rimligt att uppnå. Det ligger trots allt inte så långt ifrån oss, det handlar om någon eller några generationer bakåt i tiden som cirkulärt beteende var normen. Ser man sig om i nutid så finns det en bransch som är en uppenbar föregångare: byggnadsvårdsbranschen. Där är cirkulärt tänkande själva grundfilosofin. I första hand: behåll det du har och vårda det. I andra hand, byt mot någon annans begagnade grejor. I sista hand, köp nytt.

Men man ska inte förenkla. Ibland är en ny produkt överlägsen den gamla, ta till exempel teknikskiftet från glödlampor till moderna ljuskällor. Och för mig, som i grund och botten är teknikjournalist, ska det bli otroligt spännande att följa utvecklingen både inom teknik och beteende.

Mitt mål är att Miljö & Utveckling ska fortsätta att vara inspirerande och till nytta i hållbarhetsarbetet. Jag tar tacksamt emot din hjälp. Hör av dig om det är något du tycker att vi borde uppmärksamma!

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.