Textilier ska spåras bättre digitalt

Avfall & Återvinning Med digitala verktyg kan textilier spåras bättre, inför sortering till exempel. Hur det ska gå till, utreds i samarbete med textilindustrin, av Swerea IVF, Sis och Teko.

Textilier ska spåras bättre digitalt
Flickr/Jason McHenry

Att utreda hur det kan göras är ett mål med ett Vinnovaprojekt där Sis, Swerea IVF, Teko och Swedish Fashion Council deltar. Projektet ska också öka kunskapen om digitala verktyg som kan användas för sortering, att spåra kemikalier i textilier med mera. Synpunkter från intressenter ska också samlas in.

– En RFID-tagg kan bära en stor mängd data och läses av genom att den befinner sig nära en läsare och kan då vara mitt i plagget och täckt av tyg. Den behöver alltså inte plockas fram ur plagget eller vara synlig, säger Lisa Schwarz Bour, ansvarig för återvinning av textilier på Swerea IVF, enligt Sis webb.

Sprider kunskap

Kunskapen ska sedan spridas vidare från gruppen till resten av världen. 

– Projektets mål är att nå ut till en större krets av företag som arbetar inom textil- och modesektorn och informera om de frågeställningar som finns och pågående initiativ för att lösa dem, säger Lisa Schwarz Bour.

Sis ska från sin sida bilda en svensk arbetsgrupp som kan företräda området inom internationella standardiseringsorganet Iso till exempel.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.