Skräp blir båtar

Cirkulär ekonomi Plastskräp på västkusten ska bli optimistjollar. Skräpet samlas in och omvandlas till nyttigheter inom projektet Optimist för havet, som drivs av Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet

Skräp blir båtar

På Bohuskusten spolas motsvarande fem badkar skräp iland varje timme och en stor andel av det är plast. För att öka medvetenheten om problemet, ska plastskräpet nu inte bara samlas in, utan även gjutas om till optimistjollar. Insamlingen görs av frivilliga på land och från båtar som utrustats för skräpinsamling.

Informera unga

Förutom att samla in plastskräp kommer projektets deltagare även att åka runt i landet för att informera barn och unga i seglarklubbar och skolor.

– Vi vill dels berätta om det stora miljöproblemet med all plast i havet. Men vi vill också visa att plasten faktiskt är en resurs som går att återvinna och som inte borde hamna utanför återvinningssystemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Projektet löper under tre år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Starten för satsningen sker under Volvo Ocean Race i Göteborg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.