Coronapandemin: Lund planerar för hemester

Hållbarhet i praktiken I Lund samarbetar kommunen med turistbyrån för att undersöka möjligheten till semester hemma, hemester, ska förbättras. Coronakrisen har öppnat för nya möjligheter.

Coronapandemin: Lund planerar för hemester
Lunds kommun förbereder sig för hemester. Foto: StockAdobe

Jon Andersson som är hållbarhetsansvarig i Lunds kommun, konstaterar att  i coronakrisens spår har hemområdet ökat i betydelse för många. Nu försöker kommunen att få fler att upptäcka nya områden hemmavid och kanske skapa nya vanor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Jag tror att många börjar upptäcka saker i sitt närområde på annat sätt, naturturismen ökar. Vi måste fånga upp det här med ändrade resmönster och bygga vidare på det, säger Jon Andersson.

Evenemang blir digitala

Kommunen har satt samman en grupp som tillsammans med turistbyrån ska undersöka möjligheten att fortsätta att vara hemma, även under semester, hemester alltså.

Stopp för resande behöver inte heller leda till att kommunen ställer in planerade evenemang. Lunds hållbarhetsvecka fick visserligen ställas in, men andra evenemang blir digitala istället, som ett ungdomsting bland annat. Filmer har spelats in och miniföreläsningar ska sändas på webben. Med webbenkäter ska kommunen samla in vad ungdomar tänker kring hållbarhetsfrågor.

– Vi blir kreativa och hittar nya sätt att mötas, konstaterar Jon Andersson.

Jagar skyddsutrustning

Ulrika Dagård. Foto: Lunds kommun

Hans kollega Ulrika Dagård som har ansvar för social hållbarhet hos kommunen, arbetar numera två dagar i veckan med corona mer direkt, genom att hjälpa till i jakten på skyddsutrustning för kommunen bland annat.

Hon ser också de mörkare följderna av krisen vad gäller det sociala i ett bredare perspektiv. Ute i samhället ökar risken för våld i hemmet, elever som är trångbodda kan få svårt att klara studierna med mera. Till det kommer ökad arbetslöshet och därmed minskande skatteintäkter.

– Det är sådant man inte ser mitt i epidemin, men som vi nog ser senare. Det kommer att påverka vårt hållbarhetsarbete och göra att det blir ännu viktigare, säger hon.

Robustare lösningar krävs

I Jon Anderssons uppdrag ingår även de sociala aspekterna. Han tror att när krisen är över, kommer många att dra slutsatsen att ett hållbart samhället kräver mer hållbara och robusta lösningar än vad som finns idag. De ska stå emot alla möjliga förändringar, om det så handlar om klimat eller pandemier.

– Jag tänker att det basala, som förutom vård och omsorg också är livsmedels- vatten och energiförsörjning, behöver vara robust, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.