C2 har världens kortaste miljöledningssystem

Managementföretaget C2 med fyra anställda har valt att certifiera sitt företag enligt ISO 14001 för att få konkurrensmässiga fördelar.
De bakade ihop sitt miljöledningssystem med ledningssystem för kvalitet och informationssäkerhet. Trots det slutade de med en systemredovisning på bara nio sidor.

När C2 började sitt arbete med ledningssystemen 1999 gjorde de som så många andra. De identifierade verksamhetens processer och kom snabbt upp i ett omfattande system på ett par hundra sidor.

– Då bestämde vi oss för att ”det här kommer inte att fungera”, och ändrade inriktning, berättar Lars Nilsson på C2.

Nio sidor

Företaget bestämde sig för att något av det viktigaste i arbetet var enkelhet och att fokusera på det viktiga. C2 har åtta processer som beskrivs i verksamhetssystemet. De beslutade att varje process fick beskrivas med högst en A4-sida. Det lyckades de med genom att använda en tabellform och endast ha lite förklarande text. Dessutom har de använt minimalt med mallar.

– Vi har kompetensstyrning i stället för detaljstyrning. Det innebär att vi litar på att kompetensen finns hos den som ansvarar för processbeskrivningen i stället för att ha en massa mallar, säger Lars Nilsson.

Resultatet blev en systemredovisning på sammanlagt nio sidor.

– Vad vi vunnit är ett system som är lätt att förstå och en lättläst redovisning, som kunderna visar intresse för, säger Lars Nilsson.

Krav vid upphandling

C2 är ett litet företag som arbetar med stora bolag som kunder. Det är deras krav vid upphandlingar som fått C2 att certifiera sig.

– Kunderna lyssnar på ett annat sätt på oss när de får veta att vi har tre certifieringar. Det ger oss konkurrensfördelar, säger Lars Nilsson.

Han räknar med att företaget satsat ungefär en halv miljon kronor på certifieringarna, vilket är en stor del av deras årliga omsättning på sex miljoner kronor. Trots det menar Lars Nilsson att företaget tjänat på sina certifieringar. Dels genom att de blivit mer effektiva, men mest för att de nu lockar fler kunder.

– Men om man inte har kundkrav att certifiera sig kan jag förstå att det är svårt att hitta motivationen att göra det, säger Lars Nilsson.

Tre i ett

C2 har valt att göra tre certifieringar i ett, miljö enligt ISO 14001, kvalitet med ISO 9001 och informationssäkerhet med en certifiering som heter SS 627799.

Certifieringsföretaget Det Norska Veritas tycker om C2s enkla helhetsgrepp och har använt C2 i en av sina reklambroschyrer. Lars Nilsson tror att allt fler företag börjar tänka som de och försöker banta ner dokumentationen som ska göras i samband med en certifiering.

– I dag finns företag där egentligen ingen har överblick och förstår sitt system, menar han. Vi la nog ner lika mycket tid och pengar på själva certifieringen som de, men har nu lättare att fortsätta arbeta med systemet när vi förstår det.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.