Burkmat förhöjer Bisfenol a-halten

Ät burkmat en gång om dagen i fem dagar så får du tio gånger högre halt av bisfenol a. Detta är resultatet i en Harvardundersökning som publicerades i tisdags.

Tidigare har forskningen kring bisfenol a mest fokuserat på plastflaskor. För första gången har forskare tittat närmare på hur mycket bisfenol a en människa får i sig från burkmat, skriver New York Times på nätet.

– Halterna vi hittade är väldigt överraskande. Vi hade aldrig förväntat oss en tusenprocentig ökning av bisfenol a i försökspersonerna, sade Karin Michels, docent i epidemiologi vid Harvard Medical School och författare till studien, till New York Times.

20 mikrogram bisfenol a per liter fanns det i försökspersonernas urin efter att de ätit burksoppa i fem dagar. Kontrollpersonerna, som ätit soppa gjord på färska ingredienser, hade endast den förväntade mängden på 2 mikrogram per liter.

Den uppmätta halten är troligen tillfällig och kommer försvinna efter ett par dagar, menar Karin Michels, men hon säger samtidigt att de inte vet vilka hälsoeffekter som kan uppstå.

Till skillnad från nappflaskor och plastförpackningar, så används bisfenol a fortfarande i stor utsträckning i metallburkar för att förhindra korrosion.

– Jag vet inte hur viktigt bisfenol a är i dessa metallburkar. Om man klarar sig utan det föreslår jag att man tar bort det, eftersom det skulle eliminera problemet, säger Karin Michels.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.