Norsk allians vill att oljepengar satsas på förnybar energi

Hållbar utveckling Storebrand, Greenpeace och WWF är några av aktörerna som tillsammans har uppvaktat den nya norska regeringen. Deras mål är att oljefonden ska börja investera i förnybar energi.

Den norska statliga pensionsfonden utland, populärt kallad oljefonden, förvaltar den norska oljeförmögenheten. År 2011 gick fonden om Abu Dhabi och blev den största statliga fonden med sina nästan 3 100 miljarder norska kronor.

Den nytillträdda norska regeringen har nu uppvaktats av en bred sammanslutning av organisationer, däribland finans- och försäkringskoncernen Storebrand, Greenpeace, WWF och finansinstiutionerna KLP och Umoe. I ett brev till regeringen önskar de att oljefonden ska börja investera i förnybar energi. Storleken på fonden och dess långsiktiga investeringsperspektiv är två faktorer som talar för att investeringar i hållbar utveckling skulle löna sig, menar organisationerna.

– Efter den senaste FN-rapporten är allt tvivel borta. Nu borde vi i näringslivet ta vara på den stora möjlighet vi har fått, säger Jens Ulltveit-Moe från Umoe.

Spelreglerna för hur oljefondens pengar placeras måste förändras, menar Truls Gulowsen i norska Greenpeace.

– Oljefonden placerar pengar i ryska oljebolag men är inte tillåten att investera i afrikanska solenergiparker, det är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.