Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Biobränsle minskar inte koldioxidutsläpp

Biobränsle Förgasning av biobränsle till fordonsbränsle leder till ökade koldoxidutsläpp snarare än tvärt om, enligt en avhandling från Linköpings universitet.

Biobränsle minskar inte koldioxidutsläpp
Pixabay

År 2020 ska 20 procent av energin och 10 procent av fordonsbränslet komma från förnybara källor samtidigt som utsläppen av koldioxid ska minskas med 20 procent från 1990 års nivå.

För att klara målen inom transportsektorn står hoppet till utvecklingen av andra generationens fordonsbränslen, framställda genom förgasning av cellulosabaserade råvaror, som grot, det vill säga de toppar och grenar som blir över i skogsindustrins olika processer.

Kan minska avsevärt med biobränsle

Men när det gäller förgasning av biomassa står målen i konflikt med varandra, visar Elisabeth Wetterlund på avdelningen för Energisystem, Linköpings universitet, i sin doktorsavhandling. Eftersom biomassa är en begränsad resurs innebär det att förgasning till fordonsbränsle snarast leder till ökade koldoxidutsläpp.

Groten skulle kunna bidra till en betydligt större minskning av koldioxiden som ersättning för kol.

– Tekniskt skulle det mycket väl gå att blanda in några procent grot i kolet och få stora miljövinster. Men det görs inte i särskilt stor utsträckning, kol är relativt billigt och finns i hur stora mängder som helst. Idag kostar det också för lite att släppa ut koldioxid, konstaterar Elisabeth Wetterlund.

Läs mer: Snart kommer fräscha riktlinjer för klimatrapportering

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.